Petak, 3. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Facebook koristi Minecraft kako bi stvorio virtualnog asistenta s umjetnom inteligencijom

Preuzmite sliku

Ideja je stvoriti umjetnu inteligenciju koja bi pomagala ljudima sa svakodnevnim izazovima i zadaćama u obliku asistenta.

Umjetna inteligencija koja postoji danas odlična je u tome što radi, ali je veoma usko specijalizirana. AI (umjetna inteligencija) koja je pobijedila čovjeka u igri GO vjerovatno ne bi imala puno sreće u igranju, npr. pokera.

Upravo je opća umjetna inteligencija sljedeći korak u razvoju umjetne inteligencije. Stručnjaci koji u Facebooku rade na razvoju umjetne inteligencije odlučili su opću umjetnu inteligenciju “podučiti” nekim stvarima koristeći videoigru. I to ne bilo koju već jednu od najpopularnijih – Minecraft.

Kako su saopštili iz Facebooka, činjenica da se radi o relativno jednostavnoj igri koja se odvija u zasebnom svijetu, čini je savršenom za treniranje umjetne inteligencije. Ideja je stvoriti umjetnu inteligenciju koja bi pomagala ljudima sa svakodnevnim izazovima i zadaćama u obliku svojevrsnog asistenta.

Za sad žele postići da virtualni asistent prepozna glasovnu ili pisanu naredbu (npr. izgradi toranj koji će biti visok 20 blokova i stavi zastavu na vrh) i ostvari je u igri. (Dnevnik.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje