Utorak, 28. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Facebook iznenada prekinuo eksperiment s umjetnom inteligencijom jer su stvari otišle u krivom smjeru

Preuzmite sliku

Facebook je iznenada prekinuo eksperiment koji je uključivao dvije umjetne inteligencije koje su međusobno izmjenjivale podatke. Naime, umjetne inteligencije počele su komunicirati jezikom koji su samo one razumjele, odnosno osoblje koje ih je nadziralo nije shvaćalo njihove izmjene u engleskom jeziku.

Bizarna komunikacija dogodila se kad su u Facebooku dvama botovima za komunikaciju postavili zadatak da međusobno razmjene predmete koji su imali određenu vrijednost, poput šešira, kuglica i knjiga. Botovi su uskoro počeli komunicirati na svom jeziku nastalom na temelju promjena engleskog jezika, piše Independent.

Sam se razgovor nije činio korisnim, no čini se da je imao neka pravila. Način na koji su botovi naglašavali svoja imena činio se kao dio pregovora, a ne kao kvar, dok su neki njihovi pregovori na tom neobičnom jeziku uspješno završili. Moguće je da su osmislili svoje kratice kako bi učinkovitije komunicirali.

Jezikoslovac Mark Liberman tvrdi da je malo vjerojatno da je jezik botova preteča novog oblika ljudskog govora.

Nema govora o “stvaranju čudovišta”

“Prvo, ovo je u cijelosti utemeljeno na tekstu, dok su ljudski jezici u osnovi izgovoreni (ili gestikulirani), a tekst je umjetni sloj”, napisao je na blogu.

Pregovori botova bili su slični ljudskima, pretvarali su se da su zainteresirani za određeni predmet kako bi se kasnije pravili da su se stvarno žrtvovali kad su ga se odrekli, piše Facebookov odjela za istraživanje umjetne inteligencije.

Kako piše Gizmodo, napisi o “stvaranju čudovišta koja će pokoriti svijet” su pretjerani. Naime, kad su potaknuli botove na razgovor jedan s drugim, shvatili su da su napravili grešku što ih nisu usmjerili da međusobno komuniciraju prema razumljivim pravilima engleskog jezika. U pokušaju da uče jedan od drugog, roboti su počeli razmjenjivati nerazumljive faze, a iako je to možda izgledalo jezivo, to nije bio početak kraja svijeta ili nešto slično što vrišti iz naslova diljem svijeta, piše FastCo.

Ovo nije prvi put da je umjetna inteligencija razvila svoj jezik, dogodilo se to i u Googleu koji nije prekinuo eksperiment već joj je dopustio da nastavi razvijati svoj jezik. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje