Srijeda, 22. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Facebook će vam omogućiti da šifrirate poruke, dešifrirati je može samo onaj koga vi odredite

Facebook je najavio da će odsad omogućiti svojim korisnicima da dodaju šifrirane ključeve na svoje profile, a mogu dobivati i obavijesti u šifriranom mailu. Vijest je došla u jeku rasprave između američke vlade i tech zajednice oko uporabe jake enkripcije.

To se odnosi na podatke koji su šifrirani na takav način da ih ne može dešifrirati nitko osim onoga ko ima ključ za dešifriranje. Takve lozinke, naprimjer, omogućavaju korisnicima sigurnost u ostavljanju svojih podataka na internetu, ali i sigurnu online komunikaciju. Međutim, postoji i struja, koja smatra da takve lozinke predstavljaju sigurnosni rizik, obzirom da nema mogućnosti ni da organi vlasti dešifriraju lozinku, čak ni ako imaju nalog za pretres.

Relativno komplikovan način enkripcije poruka

Još otkako je Edward Snowden odzviždao svoje i uputio na masovni nadzor koji vlade provode, mnoge su tech kompanije pojačale enkripcije svojih proizvoda. Facebook je i ranije omogućavao svojim korisnicima da mu pristupe i preko Tora, mreže koja je dostupna samo preko posebnoga predglednika, koji zamagljuje identitet korisnika.

Sad su iz Facebooka rekli kako će korisnici moći dodati svoje takozvane javne ključeve na profile i tako omogućiti ljudima da ih kontaktiraju putem šifriranih poruka. Javni ključevi zapravo su jako popularan način razmjene šifriranih poruka. Korisnik uz javni ima i privatni ključ. Taj se ne dijeli javno. Svako može šifrirati poruku koristeći tuđi javni ključ, ali dešifrirati je može samo vlasnik javnog ključa koristeći privatni ključ. Komplikovano? I nama se čini. (Telegram.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,