Nedjelja, 27. Maj 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Facebook će prevoditi statuse vještačkom inteligencijom

Velike svjetske kompanije poput Facebooka, Twittera i Googlea, prepoznali su potrebu da svoje proizvode (i usluge) nude na što većem broju svjetskih jezika.

Budući da ovo prevođenje zahtijeva mnogo vremena i truda, izgleda da ove kompanije više neće koristiti interne timove i pomoć korisnika.

Naime, Facebookov tim koji se bavi istraživanjem vještačke inteligencije (FAIR) objavio je na svom blogu kako je završio istraživanje kojim su željeli povećati djelotvornost prevođenja na različite jezike, prenosi Fos Media.

Novi pristup, koji je prema njihovim navodima i devet puta brži od trenutnog sistema, temelji se na CNN ili konvolucijskim neuronskim mrežama. CNN se smatra ključnim pristupom u razvoju skalabilnog automatizovanog prepoznavanja jezika, glasa i slika.

Za razliku od prethodnih pristupa koji su prevodili jednu po jednu riječ i pokušali da predvide koja bi sljedeća riječ trebala biti, FAIR-ov CNN prevodi sve riječi u isto vrijeme i koristeći vještačku inteligenciju uči o ispravnom prevodu.

Sistem koji koristi najsličniji je ljudskom sistemu prevođenja. Umjesto da analizira rečenicu i odmah ispiše doslovni prevod riječi, FAIR-ov CNN se “vraća” nekoliko puta kako bi prevod bio što tačniji.

Iako ovaj način prevođenja još uvijek nije implementiran u Facebookov sistem, u FAIR-u se nadaju kako bi se to moglo dogoditi u budućnosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,