Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evo šta se dogodi kada savitljivi telefon preklopite na pogrešnu stranu

Preuzmite sliku

Na kanalu na YouTubeu Jerry Rig Everything testirana je izdržljivost prvog savitljivog telefona Royole FlexPie, a posebno je zanimljiv bio test savijanja – na pogrešnu stranu, naravno

Nakon godina najava i pripremanja terena, počekom ove godine Samsung i Huawei napokon su predstavili savitljive telefone, uređaje koji su trebali označiti početak nove velike revolucije na mobilnom tržištu. No uprkos tome što je gotovo sva pažnja medija, kada su u pitanju savitljivi telefoni, tokom proteklih mjeseci bila na tim uređajima (često ne baš zbog pozitivnih razloga – pucanje ekrana Folda i odgoda početka njihove prodaje), prva kompanija na svijetu koja je predstavila savitljivi pametni telefon jest ne toliko poznati Royole, prenosi Zimo.hr.

Početkom godine na CES-u se pojavio njihov FlexPie, hibrid telefona i tableta čiji se ekrani koji se spajaju u jedan veliki ekran nalaze s vanjske strane uređaja (slično kao i na savitljivom Huaweiju, dok su ekrani Galaxy Folda “skriveni” s unutarnje strane i time su zaštićeniji jer se ekran ne može oštetiti u džepu, na stolu i slično).

Savitljivi telefoni nemaju ekran od stakla, već od plastike, a koliko su takvi ekrani osjetljivi, već smo vidjeli na primjeru Galaxy Folda – kakva je situacija s FlexPieom, provjerili su na poznatom kanalu na YouTubeu Jerry Rig Everything koji provjerava izdržljivost gadgeta. Kako se i može očekivati od plastičnog ekrana, on nije previše izdržljiv i njegova se površina ošteti već s malo jačim pritiskom na njega – dovoljno je samo malo jače zagrebati noktom i ekran će se udubiti.

Također, očekivan je i ishod ako pokušate zapaliti ekran te je bilo dovoljno samo oko pet sekundi da vatra uništi plastični ekran, a najzanimljiviji dio destrukcijskog testa bio je – test savitljivosti, i to, naravno, savijanjem u suprotnu stranu od predviđene. Royole Flex Pie “pružio je dobru borbu” te je izdržao mnogog duže nego što je autor videa očekivao (pokazao se izdržljivijim i od iPada Pro), no uz snažniji otpor i savijanje ekran se odvojio, a nakon dodatnog savijanja na kraju je i puknuo. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje