Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evo kako pojačati Wi-Fi signal

Preuzmite sliku

Malo ko se nije susreo s problemima u radu kućne mreže. Ili se internetski sadržaj u nekim dijelovima stambenog prostora ne učitava uopšte, ili sve ide puževim korakom.

Evo što možete učiniti po tom pitanju, a da ne kupujete novu opremu:

Ne sakrivajte ruter

Iako su u pravilu ružnog dizajna te se ne uklapaju u nikakav prostor, rutere treba držati na vidljivom mjestu. Dobar dio kućnih korisnika rutere sprema u ormare, na police u uglovima stana, iza brda kablova – bilo gdje da se ne vidi. Skrivanjem rutera na taj način smanjuje se snaga Wi-Fi signala, ali i stvaraju smetnje u radu.

Rutere je najbolje smjestiti u središnji prostor stana, na kakvu jasno vidljivu policu s koje će signal s antena rutera prodrijeti u svaki dio životnog prostora.

Držite ruter dalje od ostale elektronike

Mikrovalne pećnice, bežični telefoni, štedne žarulje – pa čak i drugi ruteri blizu vašeg doma mogu izazvati niz problema u radu rutera, tj. stvarati smetnje u Wi-Fi signalu. Kako biste smanjili interferencije, postavite ruter podalje od mikrovalne i drugih spomenutih predmeta (a posebno metalnih) te isprobajte neki drugi bežični kanal u postavkama rutera.

Kako bi analizirali situaciju, ugrabite neki online alat poput Acrylic Wi-Fi za Windowse. Ako vam je to preko glave, ne morate brinuti – ruteri su u pravilu zadano postavljeni na automatski odabir najboljeg kanala.

Većinu problema sređuje – resetiovanje

Zvuči kao klasična stavka iz IT svijeta – ali resetovanje opreme itekako zna pomoći. Štaviše, kada imate probleme s pristupom internetu, prva stvar koju će vam spomenuti u korisničkoj službi pružatelja internetskih usluga jest – resetovanje rutera.

Nadogradite firmware

U postavkama rutera valja redovito provjeravati postoji li kakva nadogradnja za firmware. Nadogradnje obično ne donose nikakve nove značajke, ali znaju osigurati stabilniju vezu i rad. Opći savjet je i kupovina novog rutera svakih sedam do osam godina, piše MentalFloss.

Provjerite antene rutera

U slučaju da ruter ima vidljive vanjske antene, nije se loše poigrati s njihovim pozicijama i vidjeti kakav učinak to ima na pokrivenost. Postoji niz savjeta za okretanje antena u jedan položaj ili drugi, ovisno o uređajima koji se koriste u domaćinstvu, ali malo kada će jedan položaj antene zadovoljiti ama baš sve uređaje (pogotovo tablete i mobitele).

Iskoristite limenke soka/piva

Posrijedi je stari, stari trik s limenkama kojima bi se trebao pojačati signal rutera. Ali, kako su ruteri i sami po sebi dovoljno ružnjikavi, ovakva modifikacija je nešto što možda vrijedi i zaobići. Ako ipak želite isprobati kakav je signal iza toga, pratite sljedeće upute:

Kupite repeater

Od limenki piva, vizualno bolje rješenje je kupovina malih dodataka za mrežu – repeatera. Baš kako im ime i sugerira, oni će povećati domet vaše kućne mreže prate li se upute o postavljanju uređaja. Ovi Wi-Fi gadgeti spajau se na klasične utičnice u zidu, a mogu pojačati signal sve do najudaljenijih kuteva vašeg doma.

U konačnici – provjerite zaštitu

Nerijetko se zna dogoditi i da su kućni ruteri potpuno nezaštićeni te usporenost zapravo izazivaju brojni neželjeni gosti spojeni na baš vašu kućnu mrežu. U postavkama rutera provjerite jeste li zaštitili mrežu kvalitetnom lozinkom, a nije loše iskoristiti i kvalitetnu lozinku za sami pristup ruteru. (Tportal)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,