Subota, 3. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

EU uvodi jedinstveni priključak za punjenje za sve pametne telefone

Preuzmite sliku

Evropski parlament odobrio je u utorak nova pravila kojima će se u Evropskoj uniji uvesti jedinstven priključak za punjenje za mobilne telefone, tablete i kamere do 2024. godine, što je prvi put da se tako nešto uradi u svijetu, a očekuje se da će više uticati na proizvođača iPhone-a.

Glasanje potvrđuje raniji sporazum između institucija EU i učinit će USB-C konektore koje koriste uređaji zasnovani na Androidu standardom EU, prisiljavajući Apple da promijeni svoj priključak za punjenje za iPhone i druge uređaje, prenosi Reuters.

Među velikim dobavljačima elektronskih uređaja evropskim kupcima, očekuje se da će Apple biti među najugroženijim, ali analitičari očekuju i mogući pozitivan uticaj jer bi to moglo podstaći kupce da kupuju najnovije proizvode kompanije umjesto onih bez USB-C.

Ugovor također pokriva e-čitače, slušalice i druge tehnologije, što znači da može imati utjecaja na Samsung (005930.KS), Huawei [RIC:RIC:HWT.UL] i druge proizvođače uređaja, kažu analitičari.

Apple, Samsung i Huawei nisu odmah bili dostupni za komentare.

Apple je u prošlosti upozoravao da bi taj prijedlog naštetio inovacijama i stvorio brdo elektronskog otpada.

Zastupnici EU podržali su reformu velikom većinom, sa 602 glasa za i samo 13 protiv.

O promjeni se raspravljalo godinama, a podstaknuta je pritužbama korisnika iPhonea i Androida da moraju preći na različite punjače za svoje uređaje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,