Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

EU kaznila izdavače videoigara sa 7,8 miliona eura

Preuzmite sliku

Komisija Evropske unije odlučila je kazniti vlasnike digitalne platforme Steam te pet izdavačkih kuća s ukupno finansijskom kaznom od 7,8 miliona eura.

Kažnjeni su Valve, Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media i ZeniMax, od čega je Valve dobio kaznu od 1,6 miliona eura, dok je najgore prošao Focus Home s kaznom od 2,8 miliona eura.

Prema istrazi Evropske komisije, navedene kompanije koristile su praksu blokiranja prodaje prema geološkoj lokaciji korisnika. U prevodu, neke od njihovih igara mogle su se kupiti jedino na matičnom tržištu, odnosno u zemlji gdje se korisnik nalazi. Kako Evropska unija sebe voli smatrati jednim velikim tržištem, nedopustivo im je da Steam kao najveća platforma PC gaminga posluje s takvim geo-blokadama.

Konkretno, više od 100 PC igara imalo je geografske blokade za tržišta Češke, Poljske, Mađarske, Rumunije, Slovačke, Estonije, Latvije i Litvanije.

Pojedine igre kupljene na tom tržištu nisu se mogle aktivirati izvan tih zemalja. Valve je tu blokadu implementirao na inicijativu izdavača koji su htjeli minimalizirati gubitke zbog preprodaje igara.

  • Istraga Evropske komisije u ovom je slučaju trajala više od tri godine. Izdavačke kuće voljno su sarađivale u istrazi pa im je kazna umanjena za 10-15%. Jedino Valve nije htio sarađivati pa im je kazna bila viša. Obzirom na to koliko Valve zarađuje od Steama, tu su kaznu vjerovatno nadoknadili dok ste vi čitali ovaj članak. (Noob.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje