Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Erozija zbog naslaga soli ubrzano uništava najstariju pećinsku sliku na svijetu

Preuzmite sliku

Popularno

Pećinska slika na indonežanskom ostrvu Sulawesiju, za koju se vjeruje da je najstarija na svijetu, ubrzano propada zbog erozije koju uzrokuju naslage soli, što je vjerovatno posljedica klimatskih promjena, upozorili su arheolozi.

Slika grupe „therianthropa“ ili ljudi sa životinjskim karakteristikama, prikazanih kako kopljima i uz pomoć užadi love bradavičaste svinje i patuljaste bivole, otkrivena je u pećini 2017. godine i datira iz razdoblja od prije gotovo 44.000 godina.

Stručnjaci se sada utrkuju s vremenom da bi pronašli načine za očuvanje ovog neprocjenjivoga umjetničkog djela iz razdoblja pleistocena u arheološki značajnoj regiji Maros-Pangkep u Južnom Sulawesiju, prenosi Hina.

 • „Bojimo se da bi ubrzana i snažna erozija mogla u potpunosti uništiti slike“, rekao je agenciji Reuters Basran Burhan, arheolog sa australijskog univerziteta „Griffith“, nakon što je proučio fotografije slike s Marosa.

  Sve više temperature i El Ninjo doprinijeli su ubrzanoj kristalizaciji soli u pećini, rezultujući ljuštenjem slike, pokazala je studija australijskih i indonežanskih arheologa čiji su rezultati objavljeni u časopisu Scientific Reports.

  Dugotrajna suša u kombinaciji s obilnim monsunskim kišama stvorila je „vrlo povoljne“ uslove koji su pojačali kristalizaciju soli, navodi se u studiji.

  „Pigment koji čini sliku na zidu pećine ljušti se“, rekao je arheolog Rustan Labe, pokazujući fotografije slike na računaru na kojima se vide razmjere ljuštenja u razdoblju između oktobra  2018. i marta 2019. Dokumentacija upućuje na to da se u roku od pola godine oljuštilo 1,4 kvadratnih centimetara slike.

 • Labe, koji radi u Centru za zaštitu kulturne baštine Ministarstva obrazovanja i kulture, rekao je da će arheolozi raditi u malim timovima da bi pomno nadzirali porast količine kristala soli i ostalih sitnih organizama na zidu pećine.

  „Spriječićemo i odmah ćemo se uhvatiti u koštac s faktorima koji mogu predstavljati prijetnju ovome važnom dijelu naše istorije“, rekao je Labe.

  „Dosad smo pronašli više od 300 mesta praistorijske pećinske umjetnosti na području Sulavesija i indonežanskog Bornea, a desetine ih pronađu svake godine. Ovo je područje ključno za razumijevanje kognitivne i kulturne evolucije naše vrste“, istakli su australijski arheolozi. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje