Srijeda, 19. Juni 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Elon Musk pod istragom američkog ministarstva pravde

Kompanija Tesla Inc. koju vodi milijarder i direktor SpaceX-a Elon Musk, pod istragom je američkih vlasti.

Ministarstvo pravde SAD-a pokrenulo je istragu na osnovu Muskovih izjava i tvitova o prošlomjesečnom planu da kompaniju za proizvodnju električnih automobila privatizuje i ukloni s berze kao dioničko društvo. Ideja se nije obistinila, ali su dionice Tesle nakon tog upitnog izleta pale za sedam posto.

Od tada vrijednost Tesle je na berzama pala za jednu trećinu, čime je 18 milijardi američkih dolara “nestalo” kroz prodaju dionica, piše portal 24sata.hr.

“Tesla je dobila zahtjev za ustupanje dokumenata. Kooperativni smo i sarađujemo”, stoji u saopćenju kompanije u kojem se dodaje kako nisu obavješteni o bilo kakvim pozivima za eventualno svjedočenje ili da je u toku neki formalni proces.

Podsjećamo, Musk je prvo kazao kako “ima osigurana sredstva” za gašenje dioničarskog društva, a onda se uspostavilo da novca nema. Zvanično, odustao je od ideje potpune privatizacije nakon što su ga dioničari naizgled odagnali od namjere.

Musk je pod velikim pritiskom u posljednje vrijeme, što zbog očekivanog ali neispunjenog rasta tempa proizvodnje Modela 3, preko nepopularnih izjava na Twitteru do osude jer je na jednom YouTube podcastu zapalio joint. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,