Subota, 21. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

EK o preuzimanju Twittera: Sve platforme moraju poštovati evropska pravila

Preuzmite sliku

Evropska komisija nije htjela komentarisati odluku Elona Muska o kupnji Twittera, ali je istaknula da se pravila Evropske unije o digitalnim uslugama primjenjuju na sve velike platforme.

“Akt o digitalnim uslugama primjenjuje se na sve velike platforme kako bi se osiguralo da njihova moć nad javnom raspravom bude pod demokratskom kontrolom da bi se zaštitila temeljna prava online”, izjavio je glasnogovornik Komisije Johannes Bahrke.

Upravni odbor Twittera prihvatio je ponudu za preuzimanje američkog milijardera Elona Muska vrijednu 44 milijarde dolara.

“Sve kompanije koje posluju u Europi moraju poštovati naša pravila”

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton poručio je preko Twittera da sve kompanije koje posluju u Evropi moraju poštovati evropska pravila.

“Bilo da je riječ o automobilima ili o društvenim mrežama, sve kompanije koje posluju u Evropi moraju poštovati naša pravila, bez obzira na to ko su im dioničari”, napisao je Breton.

Elon Musk, vlasnik Tesle, vodećeg proizvođača električnih automobila, poručio je da je sloboda izražavanja temelj demokratije i da se nada da će njegovi najžešći kritičari ostati na Twitteru. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,