Četvrtak, 30. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

“Druga osoba” Facebooka podnijela ostavku, radila sa Zuckerbergom od 2008.

Preuzmite sliku

“Osmislila si naš model za reklame, zaposlila sjajne ljude, izgradila našu kulturu upravljanja i naučila me kako da vodim kompaniju”

Sheryl Sandberg, “druga osoba Facebooka” koju Bloomberg opisuje kao “jednu od najpriznatijih ličnosti u svijetu biznisa nakon što je pomogla Facebooku da se transformiše iz startapa u moćnu kompaniju vrijednu više milijardi dolara”, podnijela je danas ostavku na mjesto glavnog operativnog direktora (COO) kompanije Meta, kojoj sada pripadaju Facebook, Instagram i Whatsup.

Sandberg će međutim ostati u upravnom odboru Mete, saopštila je ona na Facebook. Njenu funkciju preuzeće Javier Olivan, Metin dosadašnji glavni direktor za rast i razvoj (Chief Growth Officer).

“To je odluka do koje nisam došla olako, ali prošlo je 14 godina“, kazala je danas Sandberg i objasnila da je razlog njena želja da se posveti svojoj fondaciji i filantropiji:

“Želim da napravim više prostora da radim više filantropski, da uradim više sa svojom fondacijom”.

Inače, Sandberg je počela da sarađuje sa Markom Zuckerbergom na Facebooku 2008. godine, dok se i dalje zvao “The Facebook”. Kako piše Blumberg, ona je bila “ključna za pretvaranje (Facebooka) u giganta od društvene mreže sa prihodom od skoro 120 milijardi dolara“.

Sandberg je u međuvremenu postala uticajna ličnost unutar kompanije, ali i spolja: Blumberg je opisuje kao lice Facebooka najvišeg profila, naravno poslije Zuckerberga.

Njenu ostavku pozdravio je i sam Zuckerberg, i to na Facebooku, napisavši između ostalog da ga je Sandberg “naučila da vodi kompaniju” (kada su se njih dvoje upoznali 2008. godine, Zuckerberg je imao 23 godine, a Sandberg 38).

“Osmislila si naš model za reklame, zaposlila sjajne ljude, izgradila našu kulturu upravljanja i naučila me kako da vodim kompaniju. Nedostajaće mi da radim sa tobom svaki dan, ali sam zahvalan što si doživotni prijatelj”, napisao je osnivač na svojoj društvenoj mreži.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje