Srijeda, 21. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Dopisujete se s prijateljima i porodicom cijeli dan? Mogle bi vas iznenaditi posljedice

Istraživanje koje su provele dvije naučnice iz Velike Britanije, pokazalo je kako korištenje aplikacija za dopisivanje poput WhatsAppa ima pozitivan uticaj na mentalno zdravlje

Moderne generacije gotovo da više ne komuniciraju međusobno glasom. Koriste se različite aplikacije, videa, direktne poruke i chatovi. I iako bismo mogli pomisliti da je stalno dopisivanje putem aplikacija i chatova negativno i utiče na društvene vještine, jedno je istraživanje pokazalo kako to zapravo nije istina.

Istraživanje objavljeno u časopisu “Journal of Human-Computer Studies”, a koje su provele dvije naučnice iz Velike Britanije, pokazalo je kako korištenje aplikacija za dopisivanje poput WhatsAppa ima pozitivan uticaj na mentalno zdravlje.

Tačnije, istraživanje je pokazalo kako je virtualno povezivanje putem aplikacija za dopisivanje (kao što je WhatsApp) pozitivno jer čini ljude manje usamljenima i potiče njihovo samopouzdanje.

Što su više vremena proveli na WhatsAppu, korisnici su se osjećali bliskiji sa svojim prijateljima i porodicom te su te veze doživljavali kao veoma kvalitetne, prokomentarisala je jedna od autorica studije, dr. Linda Kaye sa Univerziteta Edge Hill te dodala kako su ispitanici u prosjeku proveli 55 minuta dnevno u dopisivanju putem WhatsAppa.

Napomenula je i kako ovo istraživanje pokazuje koliko moderna društvena tehnologija može stimulisati postojeće veze i odnose te pružiti više prilika za komunciranje. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje