Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Detalji sonde na Marsu: Ima ruku s pet prstiju, snima 3D i 360 slike (FOTO)

Preuzmite sliku

Dizajn sonde InSight sličan je iskušanom i funkcionalno potvrđenom dizajnu NASA-inog landera Phoenix, piše NASA. Robotska ruka na sondi dugačka je 1,8 metara. Ona bi trebala podići seizmograf i jedinicu, tj. sondu za mjerenje temperature i smjestiti ih na površinu Crvene planete.

Kamera smještena na ruci snimat će 3D fotografije mjesta slijetanja, stanja instrumenata i aktivnosti InSight landera. Senzori na landeru, tj. sondi, mjerit će promjene u vremenskim uvjetima i u magnetskom polju, prenosi Index.hr.

 • Specifikacije robotske ruke

  Lander InSight koristi robotsku ruku naziva Instrument Deployment Arm (IDA) za smještanje instrumenata na površinu Marsa. Ruka je dužine 1,8 metara, može micati zglobovima ramena, lakta i ručnim zglobom te ima četiri motora. Kamera je smještena između lakta i ručnog zgloba robotske ruke.

  Ruka će na površinu Marsa postaviti sondu za mjerenje temperature, nazvanu krtica jer može bušiti do pet metara dubine. Ni jedna sonda ili rover koji su poslani na Mars nisu mogli bušiti tako duboko.

  Također, pozicionirat će i seizmograf koji će mjeriti vibracije tla na Marsu. Kako bi mogla dobro primiti osjetljive instrumente i pravilno ih postaviti na površinu planete, opremljena je s pet mehaničkih prstiju koji mogu obuhvatiti drške koji se nalaze na mjernim instrumentima.

 • Specifikacije kamera

  Sonda InSight ima dvije kamere. Jedna kamera je smještena na robotskoj ruci, a druga ispod tijela sonde.

  Kamera na ruci se zove Instrument Deployment Camera (IDC). Slična je navigacijskim kamerama na roverima Oppotrunity i Curiosity. Širokokutna je i nudi panoramski pogled na okolni teren.

  Naučnici će pomoću snimaka te kamere moći odrediti koja je lokacija najbolja za postavljanje mjernih instrumenata. Snimat će fotografije u boji instrumenata na sondi i 3D fotografije mjesta slijetanja. NASA-ini stručnjaci moći će usmjeriti kameru u svim smjerovima te će se snimke moći spojiti u 360° panoramu Marsa.

  Druga kamera se nalazi ispod tijela sonde i zove se Instrument Context Camera (ICC). Usmjerena je prema dijelu terena gdje će se nalaziti instrumenti i provoditi ispitivanja. Ima “fisheye” optiku te ugao snimanja 120°, time će omogućiti širokokutno promatranje cijelog radnog terena.

  Obje kamere imaju CCD senzore s 1.024 X 1.024 piksela. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,