Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Danas se gasi Google+, a znate li uopšte šta je on?

Preuzmite sliku

Google+ bio je četvrti pokušaj kompanije Google da se etablira na društvenim mrežama

Google+, neuspjela Googleova društvena mreža, prestat će s radom u utorak ujutro, piše BBC. Google+ bio je četvrti pokušaj kompanije Google da se etablira na društvenim mrežama. Pokrenuta je 2011. godine i takmičila se s Facebookom i Twitterom.

Ali, ta mreža nije uspjela privući korisnike, čak i nakon što ju je Google ubacio u uspješnu YouTube zajednicu.

Već su krajem 2011. neki analitičari pisali osmrtnice toj platformi, ali Google ju je odlučio zatvoriti tek nakon što je 2018. godine otkriveno kršenje privatnosti podataka.

S obzirom na to da je imao jako malo korisnika, mnogi su se vjerovatno zapitali, kada su čuli vijest o gašenju, koja je bila stvarna funkcija Google+.

Usluga Google+ početno je u junu 2011. pokrenuta kao društvena mreža samo za pozvane osobe, prije nego što se kasnije otvorila za javnost.

Imala je mnoge značajke tipične za društvene mreže, s mogućnošću objavljivanja fotografija i ažuriranja statusa, a Google je tu svoju uslugu predstavio kao društvenu mrežu za rad u svim njegovim sustavima.

Ključne značajke Google+ uključivale su mogućnost razvrstavanja prijatelja u “Krugove” i grupne videopozive na “Hangoutsu”.

Google se početno hvalio da su se milioni ljudi prijavili na tu društvenu mrežu samo nekoliko sedmica nakon pokretanja, no na kraju je ispalo da je Google+ koristio vrlo mali broj korisnika. (Fokus.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje