Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Da li je ovo najljepši tramvaj na svijetu?

Preuzmite sliku

Ne samo što je privukao pažnju cijelog svijeta svojim modernim izgledom, futuristički dabldeker nazvan Island donosi brojne inovacije koje će doprinijeti da se javni prevoz bolje prilagodi svijetu poslije pandemije koronavirusa.

Dizajnerski studio Ponti kreirao je koncept za električni dabldeker tramvaj futurističkog spoljašnjeg izgleda i kružne unutrašnje organizacije, koji se kreće bez vozača, prenosi KućaStil.

 • Inovativni dizajn osmišljen je tako da korištenje javnog prevoza bude što bezbjednije, što predstavlja veliki izazov u višemilionskim gradovima poput Hongkonga, gdje je vrlo teško održavati neophodnu distancu.

  Budući da se tramvaj kreće na električnu energiju i bez vozača, u unutrašnjosti vozila dobijeno je više slobodnog prostora za putnike, odnosno omogućeno je da se lakše distanciraju od drugih.

 • Putnici su raspoređeni radijalno po kružnim ostrvima koja se nalaze u centralnom dijelu na oba nivoa tramvaja – kako bi licima bili okrenuti jedni od drugih.

  Drveni pultovi sa držačima postavljeni su duž prozora sa obje strane, pružajući bezbjedno mjesto putnicima da stanu i uživaju u pogledu na grad.

 • Još jednu novinu u dizajnu predstavlja vertikalna LED svjetlosna signalizacija koja je postavljena s prednje i zadnje strane, u cijeloj visini tramvaja.

  Arhitektura grada ostavila je snažan uticaj na dizajn tramvaja: zahvaljujući velikim staklenim površinama, moderni dabldeker skladno se uklopio u urbanu panoramu Hongkonga.

 • Tramvajske stanice dizajnirane su u istom maniru – svedene i futurističke, i otvorene sa obje stane tako da vazduh može slobodno da cirkuliše.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,