Srijeda, 8. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Da li je ovo najbizarniji uređaj u 2023. godini?

Preuzmite sliku

Mikrofon za prigušivanje glasa, mutalk, je izuzetno bizaran proizvod japanske kompanije.

Japanska startup kompanija Shiftall, koja se bavi izradom dodataka za virtuelnu realnost, predstavila je mutalk, neobični mikrofon za prigušivanje zvuka. Ukoliko smatrate da ljudi koji nose virtuelne naočare izgledaju čudno, uparivanje ovog mikrofona je tek poseban prizor.

 • Kada bismo na fin način morali da opišemo izgled ovog proizvoda, rekli bismo da izgleda kao minijaturne VR naočare koje se postavljaju na usta korisnika. Nažalost, ne možemo da se otmemo utisku da korisnici izgledaju kao da nose brnjicu, kao i da sam uređaj izgleda veoma ružno i nespretno.

 • Najčudnije od svega jeste što je ideja iza mutalk uređaja sasvim na mjestu. Ovaj mikrofon ne služi samo za VR, već se može svakodnevno koristiti kao najobičniji mikrofon, ali onaj koji će vaše razgovore učiniti privatnijim, jasnijim u bučnim okruženjima, kao i manje ometajućim za ljude u okolini.

 • Kompanija kaže da mutalk koristi Helmholcov rezonator pomoću kojeg u prosjeku prigušuje 20 decibela spoljašnjih i unutrašnjih zvukova. Za veće frekvencije, kao što je vikanje, ovaj mikrofon može da umanji buku do 30 db. Na primjeru gejmera, ovo bi značilo da njihovi razgovori u igri ne bi ometali ukućane, a njihovi saigrači bi ih čuli jasno i glasno, bez ambijentalnih zvukova koji ometaju komunikaciju.

 • Kupci ovog uređaja takođe mogu da ga koriste kao bluetooth uređaj tokom telefonskih ili video poziva zahvaljujući 3.5-milimetarskom konektoru, a kompanija tvrdi da je autonomija mikrofona sasvim zadovoljavajućih 10 sati. Ipak, teško je zamisliti da bi iko izabrao mutalk pored dobrih bežičnih slušalica sa funkcijom poništavanja buke, pogotovo po cijeni od 200 dolara.

 • Shiftall će lansirati svoj mikrofon ovog ljeta, a iako ne vjerujemo da će ljudima biti primamljiv, pogotovo zbog svoj izuzetno čudnog izgleda, pomalo navijamo da ne budemo u pravu – samo zbog prizora, prenosi Mondo.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,