Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Da li biste ležali 60 dana u krevetu za 16 hiljada eura?

Preuzmite sliku

Popularno

Francuski Institut za svemirsku medicinu i fiziologiju (MEDES) traži dobrovoljce koji bi 60 dana proveli u krevetu ne radeći ništa osim obavljanja fizioloških potreba i za taj “rad” bili plaćeni 16 hiljada eura.

Idealni kandidati za ovaj posao iz snova su fizički spremni muškarci stari između 24 i 45 godina koji ne puše, nemaju alergije i imaju maksimalni indeks tjelesne mase izmedju 22 i 27.

U studiji MEDES-a iz Toulousea, koja se bavi efektima mikrogravitacije na tijelo astronauta, ima mjesta za 24 muškarca. Od njih se očekuje da jedu, piju, kupaju se i obavljaju fiziološke potrebe u krevetu.

“Pravilo je da svakog trenutka najmanje jedno rame mora biti u kontaktu sa krevetom ili okvirom”, kaže koordinator eksperimenta dr. Arno Beck i dodaje da je ideja studije da reprodukuje bestežinsko stanje na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Prije nego što počnu sa dvomjesečnim izležavanjem kandidati će dvije nedjelje provesti na intezivnim fiziološkim testovima i merenjima.

“Zatim će uslijediti 60 dana tokom kojih moraju da ostanu u krevetu, sa glavom spuštenom za oko 6 stepeni”, rekao je Beck.

Nakon završetka eksperimenta, učesnici će još dvije nedjelje provesti na institutu u Toulouseu na programu oporavka, tokom koga će ponovo imati seriju testova kojima će naučnici pokušati da sagledaju negativne efekte produženog bestežinskog stanja na ljudsko tijelo.

“U određenim uslovima kardiovaskularni sistem je pogođen i nije u stanju da napravi isti napor kao i prije eksperimenta. Vidimo čak i tendenciju pada pritiska i vrtoglavice”.

On je rekao i da će, kao i astronauti u svemiru, i učesnici eksperimenta patiti od gubitka mišića u dodnjem dijelu tijela, opadanja gustine kostiju i poteškoća u stajanju, što je negativna strana ovog posla iz snova.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,