Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Critterpedia: Aplikacija koja prepoznaje pauke i zmije

Preuzmite sliku

Popularno

Nova aplikacija koja je nazvana ‘Critterpedia’ djeluje kao ‘Shazam’, ali za zmije i pauke. Pomoću obučenog algoritma aplikacija uspoređuje vaše fotografije s bibliotekom opasnih pauka i zmija.

Ovo revolucionarno sredstvo može znatiželjnim stanovnicima i turistima pomoći da procjene je li divlja životinja opasna ili ne.

– Tokom jednog od putovanja u Australiju, moja je svekrva djelovala kao magnet za sve zmije, pauke i insekte naše zemlje – rekao je Murray Scarce, suosnivač Critterpedia aplikacije.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli 🦋🐍Critterpedia🕷🐝 (@critterpediaapp)

Nick i Murray osmislili su ovu vrhunsku aplikaciju koja bi mogla brzo identificirati porodicu, rod ili vrstu životinje sa fotografije. Nova tehnologija djeluje skeniranjem biblioteke koja sadrži stotine hiljada identificiranih fotografija zmija i pauka i uspoređujući ih sa vašom slikom, učinkovito pruža identifikacijske vještine zoologa sa cijelim iskustvom.

Projekt je napravljen u saradnji s CSIRO-ovim Data61 kako bi se tehnologija što brže prilagodila tako da aplikacija Critterpedia može brzo i pouzdano reći s kim imate posla prije nego što krenete u istraživanje.

– Vizualne razlike između dviju vrsta ponekad mogu biti prilično suptilne, pa je potreban veliki broj podataka o tome kako bi se adekvatno identificirali čimbenici. Započeli smo s ogromnom količinom slika dobivenih od zooloških stručnjaka koji sarađuju s Critterpedia, i razvili smo paket alata za provjeru podataka – objasnio je voditelj projekta i istraživač Data61 dr. Matt Adcock.

Programeri aplikacije ističu da i dalje rade kroz logistiku aplikacije kako bi osigurali da je tehnologija dovoljno pouzdana u ispravnom prepoznavanju vrsta, što je kritična vještina kada se radi o nekim smrtonosnijim vrstama.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli 🦋🐍Critterpedia🕷🐝 (@critterpediaapp)

Australija ima oko 170 vrsta zmija i 2000 vrsta paukova, neki su lijepi, a neke je najbolje izbjegavati. Iako je oko 90 posto njih bezopasno za ljude, barem dvije vrste pauka i 12 vrsta zmija posjeduju otrov koji bi vas lako mogao ubiti.

Ako ste fotograf, trenutno se možete prijaviti za testiranje faze 1, što vam omogućuje preuzimanje beta verzije platforme i doprinos tehnologiji slanjem fotografija divljih životinja što će pomoći u daljnjem osposobljavanju algoritma. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,