Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Cijena proizvodnje iPhonea nikada nije bila veća

Preuzmite sliku

Nikkei Asia je otkrio cijene komponenti za najnovije iPhone modele, a listing pokazuje da je njihova cijena skočila za 20% i rekordna je.

Tako istraživanje pokazuje da proizvodnja iPhone 14 Pro Max modela košta 501 dolar, što predstavlja veliko povećanje u odnosu na 461 dolar koliko je koštala proizvodnja njegovog prethodnika.

Najveći razlog ovog povećanja cijene proizvodnje jeste A16 Bionic čipset, jer samo on košta 110 dolara. A16 Bionic košta 2,4 puta više od A15 čipa, koji se nalazi u iPhone 14 i iPhone 14 Plus modelima.

Još jedan razlog povećanja cijene jeste novi Sony CMOS senzor, koji je do 30% veći ali i za 50 procenata skuplji i sada košta 15 dolara.

Komponente za iPhone 14 seriju, od strane kompanija sa sjedištem u SAD-u, čine gotovo trećinu svih dijelova i skuplje su za oko 10 procenata u odnosu na 2021. godinu. Apple je u prednosti jer u vjelikoj mjeri razvija sopstvene proizvode, kao što su čipovi.

Južna koreja je, nakon SAD-a, drugi najveći dobavljač komponenti za telefone, dok se udio Kine na ovom polju dodatno smanjio jer Apple nastoji da limitira zavisnost od tržišta Azije, prenosi b92.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,