Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Cijelo selo u obliku suncokreta izgradit će se pomoću 3D štampača

Preuzmite sliku

Popularno

U središtu sela biće postavljena mašina koja će odjednom sagraditi 19 radijalno postavljenih domova.  

Projekat nazvan Sunflower, rezultat je multidisciplinarne saradnje između ateljea Valentino Gareri, Steve Lastroa i Delosa, koji su imali zajednički cilj stvaranja humanijeg života u zajednicama, uz korištenje benefita dostupnih tehnologija, piše Designboom.

Oni su prilikom prostorne organizacije bili inspirisani oblikom suncokreta pa su kuće zajedno sa pripadajućim parcelama radijalno raspoređene oko centralnog komunalnog područja, prenosi Gradnja.rs.

 • Ideja je da se proces izgradnje prizemnih kuća izvodi metodom 3D štampe, tako što će štampač biti postavljen u centralnom dijelu lokacije i ukrug štampati nove domove, zahvaljujući pokretnoj bazi na koju će biti postavljen. Na ovaj način smanjena je potrebna količina radne površine tokom gradnje, te je i zbog toga projekat dodatno održiviji.

  Kao rezultat dobiće se 19 radijalno postavljenih kuća, a nakon završenog procesa gradnje centralni dio lokacije postaće srce zajednice budućeg sela.

 • Okretanje ka Suncu

  Takođe, kako što se suncokreti okreću prema Suncu, tako su i fotonaponski krovovi kuća nagnuti pod određenim uglovima kako bi zajedno što efikasnije koristili sunčevu energiju.

 • Fotonaponski paneli prikupljaće energiju za podno grejanje, klimatizaciju i napajanje električnih automobila.
  Svaka kuća je dizajnirana tako da bude ekološki efikasna, te se zahvaljujući fotonaponskim krovovima, energija prikuplja i koristi za podno grijanje, klimatizaciju i napajanje električnih automobila. Osim toga, predviđeni nagib krova pomoći će prikupljanje kišnice, koja će se zatim koristiti u toaletima i za navodnjavanje bašti.

 • Održive mašine za stanovanje

  Projekat Sunflower je osmišljen kao sistem energetski samodovoljnih kuća, uronjenih u prirodu i potpuno otvorene prema njoj, funkcionišući kao održive „mašine za stanovanje“ čija je konačna forma rezultat naučnih kriterija koji imaju za cilj uštedu ili proizvodnju energije.

 • Holistički pristup

  Svaki dom biće opremljen i sistemom Darwin Home Wellness Intelligence kompanije Delos, koji predstavlja prvu svjetsku holističku kućnu platformu, koja je dizajnirana da poboljša zdravlje i blagostanje ljudi prečišćavanjem vazduha, filtriranjem vode i uspostavljanjem osvjetljenja u kući koje imitira prirodnu dnevnu svjetlost.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,