Srijeda, 8. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Chrome priprema “orden srama” za stranice koje se presporo učitavaju

Najnovija verzija popularnog preglednika priprema svojevrsni ‘orden srama’ za stranice koje se zbog jednog ili drugog razloga na njemu strašno sporo učitavaju.

Google isprobava posebnu ikonicu koja će se pojaviti isključivo ako se web stranica zbog svog sadržaja sporo učitava u Chromeu, prenosi The Verge. Prema najnovijem blogu Chrome će ‘odlikovati’ stranice koje se u njemu učitavaju ekstremno sporo ili ekstremno brzo. ‘Isprobat ćemo nekoliko pristupa i vidjet ćemo koji se najviše sviđa našim korisnicima’ rekli su iz Googlea.

Novo ‘odlikovanje’ za web stranice napravljeno je da istakne stranice koje su ‘napravljene tako da se presporo učitavaju’. Chromeov razvojni tim također istražuje načine na koje će korisnika upozoriti u slučaju da se stranica učitava sporo zbog njegovog sistema ili hardvera.

Jedna od ideja uključuje različite boje crte za učitavanje stranice – ako je zelena, stranica je u redu, a ako nije, moguće je da se radi o neučinkovitom kodu. Dan izlaska nove značajke nije poznat, piše tportal.

Sve što znamo je da su mjere za ‘spore stranice’ tek predstavljene u sklopu nedavno održanog Chrome Dev Summita u San Franciscu. Jedan od znakova po kojima bi ova mjera možda mogla i završiti u košu neprekidno je korištenje termina ‘mogao bi’, što znači da Google cijeloj tematici prilazi jako pažljivo. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,