Petak, 9. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Četiri znaka da vam je telefon hakovan i šta učiniti

Preuzmite sliku

Popularno

Dešava se nešto neobično sa vašim telefonom? Ako sumnjate da ste hakovani, provjerite ove stavke.

Baterija se prazni brže nego inače

Ovo je jedan od najefikasnijih načina na koje možete da provjerite da li ste “hakovani”.

Ako se zagrijava bez razloga (čak i kada nije na punjaču), vrlo je moguće da se radi o aplikaciji koja je uključena u pozadini, čak i dok je ekran isključen, prenosi portal Make Use Of.

Kako biste provjerili potrošnju baterije, trebalo bi da u podešavanjima odaberete Battery -> Battery Usage.

Tamo potražite bilo šta neobično, neke aplikacije koje su vam nepoznate ili čudne skokove u procentima.

Ako se to desi, restartujte telefon, sami isključite aplikaciju koja troši struju i po potrebi je izbrišite.

Često vam iskaču reklame

Na razne načine mogu da se pojavljuju “pop-up” reklame. Sad je već stvar rutine da ih isključujemo, znamo kada mogu da se pojave i gdje.

Najbolje što možete da uradite, jeste da pronađete koja vam aplikacija šalje reklame (ili koji web site ako je internet-pregledač u pitanju), i onda da ih isključite.

 • Čudne transakcije

  Naravno, ako primjetite neobične izvode iz banke, odnosno transakcije sa vašeg računa za koje ste sigurni da ih niste napravili, veoma je moguće da ste žrtva hakera.

  Kako biste učinili sve što je u vašoj moći da spriječite krađu bankovnih podataka, prije nego što nekoj aplikaciji ili internet-stranici date podatke o svojoj kartici, provjerite njen SSL sertifikat – to znači da URL počinje sa “https”.

  Sumnjive SMS poruke

  Ako vam prijatelji kažu da su dobili neki čudan SMS od vas, ili vas kontaktira neko sa nepoznatog broja zbog navodne poruke koje ste mu poslali, postoje velike šanse da je vaš uređaj hakovan.

  Na ovaj način, zlonamjerni softver pokušava da se “proširi”, odnosno da se nađe u što većem broju uređaja.

  Ako primjetite neku nepoznatu aplikaciju (koja bi mogla da bude uzrok ovome), obavezno joj zabranite pristup i izbrišite je.

  Šta učiniti ako mislite da vam je telefon hakiran

  Utvrdili ste da na vašem pametnom telefonu vreba zlonamjerni softver. Sada morate znati kako ukloniti hakera sa svog iPhone ili Android uređaja.

  Prvo što trebate učiniti je potražiti sve aplikacije kojih se ne sjećate da ste ih preuzeli. Ako koristite iPhone, idite na Postavke i pomaknite se prema dolje da biste vidjeli sve aplikacije na svom uređaju. Činite to dok ne dođete do samog dna, u slučaju da se aplikacija skriva u drugoj mapi.

 • Ako je vaš telefon Android, idite na Postavke > Aplikacije > Upravitelj aplikacija. Pažljivo pregledajte popis aplikacija na svom uređaju. Ako pronađete sumnjivu aplikaciju, dodirnite je i odaberite Deinstaliraj.

  Također možete instalirati antivirusni softver na svoj uređaj.

  Nakon što uklonite sve sumnjive aplikacije, upotrijebite svoj sigurnosni paket za skeniranje cijelog uređaja u potrazi za preostalim zlonamjernim softverom.

  Postoji još jedna metoda koju možete isprobati: potpuno vraćanje na fabričke postavke.

  Međutim, prije nego što krenete s ovim, znajte da će izbrisati sve s vašeg telefona, uključujući vaše kontakte, fotografije, aplikacije i druge datoteke. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,