Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Čemu zapravo služi “avionski mod” na našim mobitelima

Preuzmite sliku

Iako nikada nije dokazano da signal mobitela može poremetiti navigaciju aviona, to je mišljenje itkekako uvriježeno. No, šta je zapravo prava istina o “avionskom modu”?

Istina oko ‘avionskog moda’ leži u radijskim mrežama na tlu.

Jeste li se ikada zapitali zašto stjuardese pri polijetanju aviona traže da mobitele prebacite na “avionski mod”? Neki tvrde da su to zamolbe pilota koji se boje da će signal mobitela uticati na signale njihove navigacijske opreme.

“Nikad se nije dokazalo da se signal mobilnog telefona preklopio sa signalom navigacije na avionu. No, samo zato što se to nikad nije dogodilo, ne znači da neće”, izjavio je jedan pilot za Business Insider.

No, razlog leži u mreži signala koja je na zemlji, a koju bi aktivni signali iz zraka mogli poremetiti. To bi značilo da mobiteli u zraku zapravo mogu “pokupiti” signale s više baznih stanica. To bi vrlo lako moglo zagušiti mreže na tlu i uzrokovati “izbacivanja” s mreža.

No, neki internacionalni letovi imaju instalirane odašiljače za mobitele u avionima, tako da putnici bez problema mogu zvati i slati poruke. Sve veći broj aviona sada nudi i Wi-Fi mrežu pa je omogućeno normalno surfanje i komuniciranje tokom letova. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,