Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Budućnost gaminga: Umjesto rukama i očima videoigre ćemo igrati direktno mozgom

Preuzmite sliku

Newell je uvjeren da bi ovakva interakcija mogla imati i dublje posljedice za ljude koji ga koriste – moglo bi ih promijeniti.

Igraće konzole posljednjih godina donose sve bolje hardverske performanse i sve živopisnije igre. No to bi sve moglo izblijedjeti u odnosu na način na koji bismo mogli igrati videoigre u budućnosti.

Šef legendarne kompanije koja se bavi videoigrama, Valve, Gabe Newell, ima zanimljivu ideju kako igranje videoigara učiniti još boljim iskustvom. Kako je otkrio u intervjuu za New Zeland 1 News, Valve radi na interakciji između mozga i računara koje bi učinilo igranje videoigara potpuno novim iskustvom.

Kako je pojasnio, ljudske oči imaju svoja ograničenja i kad se nekome vid pogorša, više ne može doživljavati svijet oko sebe (a onda ni videoigre) onako kako je to doživljavao ranije.

Moći ćemo stvoriti potpuno novo vizualno iskustvo, vizualnu točnost u kojoj stvarni svijet više neće biti mjerilo prema kojem radimo sve ostalo. Stvarni svijet će se činiti običan, bezbojan, mutan u poređenju s iskustvima koje ćete moći stvoriti u ljudskim mozgovima, uvjeren je Newell.

 • Kako bi to ostvarili, Valve surađuje s kompanijom koja se bavi biosenzorima, OpenBCI, na otvorenom projektu koji bi trebao omogućiti da svi imaju pristup tehnologiji koja bi mogla čitati signale mozga, a koju je moguće ugraditi u uređaje poput kaciga ili naočala. Razvili su i koncept kacige i nazvali ga Galea.

  No Newell ističe da bi ovakva interakcija mogla imati i dublje posljedice za ljude koji ga koriste.

  Postaje čudno kad se vašu ličnost može mijenjati kroz interakciju između mozga i računara. Naša mogućnost da stvorimo iskustva u ljudskim mozgovima, koja nisu prenošena kroz neku periferiju, bit će bolja nego što to možemo zamisliti, istakao je Newell i dodao kako će tehnologija omogućiti korisnicima da uređuju ne samo ono što žele vidjeti, već i svoj osjećaje i emocije.

  Uvjeren je da bi ta tehnologija mogla pomoći ljudima koji loše spavaju, ali i kako bi mogla dovesti do razvoja posebne grane psihoterapije – one u kojoj jednostavno uklonite ili promijenite nepoželjne osjećaje. Baš kao što se to spominje u nekim znanstvenofantastičnim filmovima.

  Međutim, do takve interakcije i tehnologije još ćemo se načekati. Newell ne vjeruje da će interakcija između mozga i računara uskoro doći na tržište, prije svega zbog brojnih sigurnosnih pitanja.

  Niko ne želi reći – Sjećaš se Boba? Sjećaš se kad su Boba zarazili ruskim malwareom? Da, to je bilo grozno. Je li još uvijek trči gol kroz šumu?, našalio se Newell i dodao: Da, ljudi će morati biti uvjereni da je sistem siguran i da neće dugotrajno uticati na njihovo zdravlje.

  Dakle, zasad smo sigurni. A u budućnosti, ko zna. Možda budemo mogli cijelu 2020. zamijeniti nekim ljepšim uspomenama. (Zimo.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje