Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Britanci razvijaju robota koji će se “prošetati” Mjesecom i istražiti njegove tajne

Preuzmite sliku

Popularno

Kad poleti prema Mjesecu, Asagumo će biti prva britanska sonda na tom planetu.

Britanska kompanija ima veoma zanimljiv plan kako istražiti Mjesec. Žele na površinu Zemljinog prirodnog satelita poslati rover kakav još nije viđen – umjesto točkova imao bi noge.

Kako javlja Science Focus, mali rover trebao bi podsjećati na robotskog pauka, a prema Mjesecu bi trebao krenuti već u ljeto 2021. godine.

Ideja o robotskom pauku za Mjesec došla je osnivaču kompanije Spacebit, Pavlu Tanasjuku, dok je slušao poznatu pjesmu Davida Bowieja “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and The Spiders from Mars”.

I kako kažu ostalo je historija. Nakon puno osmišljavanja i konstruiranja, Spacebit sad svoj robot, nazvan Asagumo (japanska uzrečica o jutarnjem pauku koji donosi bogatstvo), usavršava s NASA-om.

Asagumo će biti svega desetak centimetara visok s četiri noge, nalik na paukove, opremljene ravnim “stopalima” kako ne bi propadao u tlo. Bit će opreljen s instrumentima za mjerenje radijacije, ali i alatima za testiranje tla kako bi se eventualno pronašli vrijedni metali. No, ono što ga dodatno čini posebnim je činjenica da će biti opremljen Wi-Fijem s kojom će komunicirati s letjelicom koja će ga dovesti na Mjesec te tehnologijom kakva se koristi u dronovima, kako bi mogao “odletjeti” natrag do letjelice ako izgubi signal.

Kad poleti prema Mjesecu, Asagumo će biti prva britanska sonda na tom planetu. Spacebitovi inženjeri razvili su noge, koje će omogućiti robotu da se kreće po kamenoj površini Mjeseca, ali i da istraži cijevi od lave, koje imaju promjer nekoliko desetaka metara, kako bi istražio i unutrašnjost planeta.

Naime, neki naučnici smatraju kako bi upravo te cijevi mogle biti savršeno mjesto za izgradnju baze, jer štite astronaute od meteora koji pogađaju površinu Mjeseca, solarne radijacije i ekstremno niskih temperatura.

U Spacebitu žele spustiti robota u Schroeterovu dolinu, koja se nalazi u Mjesečevom područjuu Oceanus Procellarum, jer je ravna, bez kamenja i kratera te ima dovoljno sunčeve svjetlosti. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,