Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Braća odrasla među minama izumila tehnologiju za njihovo uništavanje (FOTO)

Preuzmite sliku

Popularno

Dva brata iz Afganistana Mahmud i Massoud Hassani koji su još kao djeca bila suočena sa stalnom opašnošću od mina, vlastitom tehnologijom namjeravaju očistiti minska polja koja širom svijeta svake godine odnose veliki broj života.

Mahmud i Massoud u gradu Qasaba, u blizini Kabula, odrasli su uz strašno lice mina. Sjećanja na mnoge civile koji su poginuli ili povrijeđeni detonacijom mine u minskom polju u blizini njihove kuće, potaklo ih je da učine nešto kako bi od “nevidljivog ubice” spasili nevine živote, javlja Anadolija.

Trenutno žive u Holandiji u koju su stigli kao izbjeglice, a sada izumom namjeravaju od mina očistiti možda čak i svijet i time spasiti mnoge ljude.

Braća Hassani i njihova ekipa su 2012. godine proizveli “Mine Kafon” (Eksplozija mine) koja podsjeća na loptu, a kreće se pomoću vjetra.

Prolaskom kroz pretežno ravno područje neutralizira mine.

Ekipa je potom, korištenjem tehnologija drona, napravila “Mine Kafon Drone” i time neutralizira mine na mnogo nepristupačnijim područjima.

 • Mahmud Hassani, jedan od osnivača fondacije Mine Kafon za AA je kazao kako mine širom svijeta predstavljaju opasnost i da su zbog toga razvili patente koji će je barem smanjiti, ako ne potpuno ukloniti.

  Hassani je istakao kako u više od 60 zemalja svijeta postoji ukupno 100 miliona mina i da su velika opasnost posebno za civile. Žrtve su, ističe on, većinom djeca, žene i stari ljudi.

  Prema njegovim riječima, svake godine mine usmrte na hiljade ljudi. Osim toga, one su i podsjetnik na ratove koji su se desili u prošlosti.

  Kaže da će korištenjem trenutne tehnologije za otkrivanje i neutralizaciju mina širom svijeta biti potrebno 1.100 godina te da je trenutna tehnologija vrlo spora, opasna i skupa.

 • “Mine Kafon Drone radi u tri faze. Prvo leti iznad minskog polja i dobija trodimenzionalnu kartu. Potom na kratkoj relaciji leti iznad zemlje i otkriva mjesto na kojem se nalazi mina. Potom, putem robotičke ruke postavljene na dron sa sigurne udaljenosti neutralizira minu”, pojasnio je Hassani.

  Dodao je kako su njihova prva dva projekta pogodna za ravnicu i brdovita područja, ali da žele razviti nove uređaje pogodne za brdovito i šumovito područje kakvo ima Bosna i Hercegovina.

  Istakao je kako i Kolumbija ima problem s minama.

  “Primjera radi, u Kolumbiji su šume česte. Tu postoje minska polja. I o tome razmišljamo. Razmišljamo o osavremenjivanju modela koje trenutno imamo”, rekao je Hassani.

  On smatra kako bi njihovi izumi mogli pomoći deminerskim organizacijama da deaktiviraju mine. (Tuzlanski.ba)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,