Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Biste li platili 1,5 miliona dolara za originalan Apple računar napravljen u garaži Stevea Jobsa?

Preuzmite sliku

Popularno

Model koji je ponuđen na prodaju još uvijek je u originalnom drvenom kućištu, a dolazi s ekranom Sony TV-115, originalnom tipkovnicom Datanetics Version D te priključkom za struju.

Apple računari nikad nisu bila jeftini, a s godinama, cijena onih s početka postojanja kompanije raste u nebesa. Tako je nedavno na aukciji u SAD-u ponuđen originalni Apple računar iz 1970-ih godina.

Radi se o samo jednom od šest Apple-1 modela u originalnom drvenom kućištu koji su još uvijek u privatnim rukama i rade, 44 godine nakon predstavljanja, dok je još pet računara u muzejima.

Apple 1 predstavili su u aprilu 1976. godine suosnivači Applea, Steve Jobs i Steve Wozniak. Računar je vlastitim rukama izradio Wozniak u garaži Jobsovih roditelja u Mountain Viewu u Kaliforniji.

Model koji je ponuđen na prodaju još uvijek je u originalnom drvenom kućištu, a dolazi s ekranom Sony TV-115,  originalnom tipkovnicom Datanetics Version D te priključkom za struju.

Kolekcionari i ljubitelji Applea, koji požele imati ovaj računar u svojoj kolekciji morat će izdvojiti nešto više novca nego što bi potrošili za trenutno aktualne Appleove modele. Naime, početna cijena je sitnih 1,5 miliona dolara, a očekuje se da će još rasti. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,