Srijeda, 17. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Biolozi o čudnim rupama na dnu oceana: “Tamo se događa nešto važno, a ne znamo šta”

Preuzmite sliku

Tokom nedavne ekspedicije u uglavnom neistražene dubine sjevernog područja Srednjoatlantskog grebena, naučnici su naišli na nešto jako čudno – sićušne rupe na dnu oceana, poredane u desetke ravnih linija.

Sve bi bilo u redu, odnosno ne bi bilo ničega neobičnog u ovome otkriću, da se te rupice nisu nalazile ni usred čega i to na velikoj dubini; otprilike 2.5 kilometara ispod površine Atlantskog oceana.

 • Na tome mjestu i na tim dubinama nije bilo ljudskih aktivnosti, nikakvih iskapanja ili nedavnih naučnih analiza. A pitanje je mogu li morske životinje iskopati ovako precizan i ravnomjeran uzorak, i s kojom svrhom.

  NOAA pitala za mišljenje javnosti

  Stručnjaci s broda Okeanos Explorer američke Nacionalne uprave za ocean i atmosferu (NOAA) su 23. jula robotskom podmornicom istraživali podvodni vulkanski greben sjeverno od arhipelaga Azori i snimili neobične strukture na oceanskom dnu. Otprilike sedmicu dana kasnije su oko 483 kilometra dalje pronašli još četiri grupe ovih misterioznih rupa, na dubini od 1.6 kilometara.

  NOAA je zatražila mišljenje javnosti te na službenom Facebooku i Twitteru pitala ljude šta misle da su tom prilikom naučnici snimili. Dobila je razne odgovore – od izvanzemaljaca i nepoznate vrste rakova do izbijanja plina.

  “Iako rupe izgledaju kao da su ih napravili ljudi, male naslage sedimenta oko njih pokazuju da ih je neko ili nešto iskopalo. Pokušali smo zaviriti u njih i dotaknuti ih alatima podmornice, ali nismo uspjeli”, napisala je NOAA u saopćenju.

  Da misterij bude veći, ovo nije prvi put da su naišli na ovakve rupice. One stručnjake zbunjuju već najmanje 20 godina. Naime, spominju se u istraživanju iz 2004. koje je provedeno u istoj regiji. Naučnici su ih tada nazvali “lebensspuren”, što na njemačkom znači “tragovi života”, piše Science Alert.

  “Ondje se događa nešto važno, a mi ne znamo šta”

  “Nije poznat uzrok ni proces nastanka ovih rupa, ali sediment oko njih pokazuje da bi se moglo raditi o kopanju nekog infaunskog organizma. Ni jedan od naših krupnih planova nije pokazao nikakve znakove živih organizama koji nastanjuju rupe”, napisali su naučnici 2004. godine.

  Od tada je prošlo skoro dvadeset godina, a naučna zajednica nije puno pametnija što se tiče okolnosti nastanka ovih čudnih rupica. No nedavna misija bi mogla pružiti neke odgovore. Naime, stručnjaci su tokom ekspedicije uspjeli prikupiti uzorke sedimenta oko rupa, a njihova analiza bi mogla odgovoriti na pitanje žive li ondje neke vrste morskih bića.

  “Ondje se događa nešto važno, a mi ne znamo što. Ovo pokazuje da još uvijek postoje misteriji”, rekao je za The New York Times biolog Michael Vecchione iz NOAA-e.

  Neistraženi Srednjoatlantski greben

  Srednjoatlantski greben je najduži planinski lanac na svijetu, koji se proteže na impresivnih 16.000 kilometara. O toj regiji ne znamo puno, stoga je NOAA poslala ekspediciju koja će istraživati to područje od maja do septembra 2022.

 • Naučnici će također proučavati Charlie-Gibbsovu zonu prijeloma gdje se spajaju tri glavne tektonske ploče. Srednjoatlantski greben je zbog svog položaja žarište potresa, ali i skriva zadivljujuće hidrotermalne otvore koji omogućavaju razvoj života na velikim oceanskim dubinama.

  Ekspedicija će sljedeći zaron izvesti 7. augusta, što ćemo moći pratiti uživo.

  “Porijeklo ovih rupa i dalje ostaje misterij, a nepoznanice s kojima se susrećemo često su duboke i tajanstvene poput samog oceana. Međutim, sa svakom ekspedicijom mapiranja i istraživanja oceanskih dubina saznajemo više o ovom za nas vitalnom ekosistemu”, navodi NOAA. (Index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,