Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bill Gates o vakcinama: Za siromašne zemlje kašnjenje do osam mjeseci

Preuzmite sliku

Siromašne zemlje bi u najboljem slučaju mogle dobiti prve isporuke COVID-19 vakcina sa kašnjenjem do osam mjeseci, upozorio je Bill Gates, poznati filantrop i suosnivač Microsofta.

U razgovoru za Reuters, Gates je nazvao isporuku prvih vakcina “super teškim problemom raspodjele” koja je stavila pritisak na svjetske institucije, vlade i proizvođače lijekova.

Fondacija Bill i Melinda Gates do sada je izdvojila oko 1,75 milijardi američkih dolara za globalni odgovor na pandemiju COVID-19, uključujući putem sredstava za COVAX inicijativu za raspodjelu vakcina, koju vodi Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), ali i putem izravne podrške za proizvođače vakcina.

Iz COVAX-a, kojeg uz SZO vodi GAVI asocijacija za vakcine, kažu da namjeravaju podijeliti 2,3 milijarde doza COVID-19 vakcina do kraja godine, uključujući 1,8 milijardi doza siromašnijim zemljama bez troškova koje bi snosile njihove vlade. Nadaju se kako će neke isporuke započeti sljedeći mjesec.

Gates je istakao kako bi isporuka vakcina putem COVAX-a u početku bila “skromna”.

“Ukupan broj doza koje će GAVI (i COVAX) imati u prvoj polovici godine još uvijek je vrlo skroman. Da, izvadit će neke doze, ali ako uporedite kada će doseći isti postotak pokrivenosti kao i bogate zemlje – tu bih rekao da je to šest do osam mjeseci, u najboljem slučaju“, rekao je.

Seth Berkley, izvršni direktor GAVI-ja i pomoćni voditelj COVAX-a, upozorio je u utorak na “osjećaj panike od vakcine” kod mnogih zemalja koje sklapaju dvostrane dogovore s proizvođačima lijekova kako bi osigurale ograničenu opskrbu, kao i neke prijeteće pravne radnje protiv proizvođača lijekova koji kažu da bi opskrba mogla biti odgođena.

Gates je rekao da takav pritisak nije bio od koristi, napominjući da su sve farmaceutske kompanije kao što su Pfizer, BionTech, AstraZeneca i Moderna razvile vakcine COVID-19 za manje od godinu dana.

“Ako ste farmaceutska kompanija koja nije napravila vakcinu, niste pod pritiskom. Ali oni koji su napravili vakcinu – oni su ti koji su napadnuti”, rekao je. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje