Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Barijere u stratosferi u borbi protiv globalnog zagrijavanja

Preuzmite sliku

Raspršivanje hemikalija u visokim slojevima stratosfere koje mogu ‘prigušiti’ Sunčevo zračenje kao način usporavanja globalnog zagrjiavanja bilo bi “upečatljivo jeftino” uz cijenu od oko 2,25 milijardi dolara godišnje tijekom 15-godišnjeg razdoblja, prema studiji američkih naučnika.

Neki naučnici kažu da bi geo-inženjerska tehnika poznata kao stratosferna aerosolna injekcija (SAI) mogla ograničiti rastuće temperature koje su uzrok klimatskih promjena.

Za sada nedokazane učinkovitosti i hipotetska, metoda bi uključivala korištenje velikih crijeva, topova i posebno dizajniranih zrakoplova za raspršivanje velikih količina čestica sulfata u gornje slojeve atmosfere koje bi djelovale kao reflektirajuća barijera protiv Sunčevog svjetla, prenosi Hina.

Početni troškovi operacije koja bi mogla početi za 15 godina bili bi 3,5 milijardi dolara, pišu naučnici sa univerziteta Harvard u izvješću objavljenom u časopisu Environmental Research Letters dodajući da bi prosječni godišnji troškovi bili oko 2,25 milijardi dolara tokom 15 godina.

Odbacujući druge metode zbog troškova i izvedivosti naučnici misle da se može proizvesti posebna letjelica koja bi letjela na visini od 20 kilometara i prenosila 25 tona tereta.

Nakon savjetovanja s nekoliko svemirskih i inženjerskih firmi naučnici su razvili dizajn koji bi mogao odgovarati i mogao biti spreman za početak operacije za 15 godina s ciljem da se prepolovi trend globalnog zagrijavanja.

Naučnici ističu da se u ovom trenutku radi o hipotetskom scenariju.

“Ne donosimo nikakve sudove o poželjnosti postupka. Jednostavno pokazujemo da bi hipotetski program mogao započeti za 15 godina, istodobno vrlo neizvjestan i ambiciozan, i da bi bio itekako tehnički moguć s inženjerskog stajališta. Bio bi i upečatljivo jeftin”, navodi se u izvješću.

Postoje rizici vezani uz takve netestirane tehnologije.

Naučnici upozoravaju da bi SAI mogao rezultirati negativnim posljedicama poput izazivanja suša ili ekstremnog vremena u drugim dijelovima svijeta, mogao bi naštetiti usjevima kao i izazvati javnozdravstvene probleme i probleme upravljanja.

Metoda ne daje rješenje za rast emisije ugljičnog dioksida, glavnog stakleničkog plina koji je odgovoran za globalno zagrijavanje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje