Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Apple za 6 godina preuzeo skoro 100 kompanija

Preuzmite sliku

,,Američki tehnološki gigant Apple Inc. preuzeo je oko 100 kompanija u posljednjih šest godina.”, rekao je izvršni direktor kompanije Tim Cook.

,,To otprilike znači da Apple dodaje jednu kompaniju svom portfoliu svake tri do četiri sedmice.”, rekao je Cook u utorak tokom Appleovog godišnjeg sastanka dioničara, navodi se u izvještaju BBC-a.

Izvršni direktor rekao je da su kupovine uglavnom bile usmjerene na stjecanje tehnologije i talenata. Najveća akvizicija koju je Apple ostvario u posljednjih 10 godina bila je 3 milijarde dolara vrijedna kupovina proizvođača slušalica Beats Electronics, kojeg je osnovao osnovao reper i producent Dr. Dre. Kompanija je preuzela i softversku kompaniju za prepoznavanje muzike Shazam za 400 miliona dolara u 2018. godini, ali često kupuje male tehnološke kompanije.

Akvizicije i ulaganja kompanije su ograničena, ali su izvršena u nekoliko različitih polja. Prema izvještaju, u proteklih godinu dana, između ostalog, kupljeno je nekoliko kompanija koje se bave umjetnom inteligencijom (AI), kompanija za događaje u virtualnoj stvarnosti, start-up za plaćanja i posao s podcastom. Apple je kupio i firmu za automnomni prijevoz Drive.ai, 2019. godine.

Apple je profitabilna kompanija vrijedna više od 2 biliona dolara i nedavno je izvijestila o svom najjačem tromjesečju u pogledu prihoda svih vremena. On je u prvom kvartalu fiskalne godine 2021. iznosio 111,4 milijarde dolara, dodaje se u izvještaju.

Međutim, u poređenju sa tehnološkim rivalima, vrijednost ukupnih akvizicija, iako obilna, ispod je vrijednosti, na primjer, Microsoftove kupovine LinkedIn-a od 26 milijardi dolara, Amazonove 13,7 milijardi dolara za Whole Foods i Facebookove kupovine WhatsAppa za 19 milijardi dolara. (biznisinfo.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,