Subota, 25. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Apple povlači iPod

Preuzmite sliku

iPod postaje “ugroženi” gedžet. Na stranici kompanije Apple više se ne mogu poručiti iPod nano i iPod shuffle, a jedini iPod koji je još uvijek dostupan kupcima je iPod touch.

Iz kompanije su potvrdili da je obustavljena proizvodnja ovih modela.

”Uproštavamo kolekciju muzičkih plejera i ostavljamo u proizvodnji samo dva modela iPod touch”, rekli su iz kompanije.

Dodali su također i da će im ovo pomoći da se fokusiraju na iPod touch, trenutno najpopularniji iPod. Potrošačima će biti ponuđeno više memorije, dakle, bit će povećana s 16 GB na 32 GB, uz nepromijenjenu cijenu.

iPod nano pušten je u prodaju 2005. godine, a od tada je redizajniran sedam puta, sve do posljednjeg modela, koji neodoljivo podsjeća na minijaturni iPhone.

iPod shuffle je također doživeo mnoge promjene, redizajniran je četiri puta, od kada je lansiran 2005. Tada je izgledao kao USB, zatim mu je dodata “štipaljka”, treća generacija je razbjesnila sve pošto je bila bez dugmića, a četvrta je u suštini manja verzija drugog modela.

Nema potrebe za tugom, kažu stručnjaci. Nestanak iPoda bio je neizbježan. Nosioci profita kompanije Apple su trenutno iPhone, iPad i Apple Watch, a u takvom poretku nema mjesta za muzičke playere.

Touch verzija živi još malo, ali dani su odbrojani i za nju, a kada se i ovaj model povuče, to će biti to za iPod.

Zahvalnost mu svakako dugujemo. Ovaj muzički plejer spasio je kompaniju Apple i u neku ruku, promijenio svijet. Da se nije pojavila ova spravica, danas ne bismo imali ni iPhone ni iOS. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,