Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Apple izdao upozorenje za korisnike iPhone uređaja serije 12

Preuzmite sliku

Američka kompanija Apple izdala je upozorenje korisnicima iPhone uređaja navodeći kako bi njihovi mobiteli mogli poremetiti rad medicinskih uređaja u blizini, uključujući i pejsmejkere.

U saopćenju objavljenom proteklog vikenda, Appleova podrška za korisnike je proširila sigurnosne informacije, upozorivši korisnike kako njihov iPhone uređaj ima ugrađene magnete i radio valove, koji emitiraju elektromagnetska polja, što može utjecati na rad medicinskih pomagala kao što su implantirani pejsmejkeri i defibrilatori, piše CNN.

Dopuna sigurnosnih informacija posebno skreće pažnju korisnicima iPhone serije 12, kao i MagSafe dodataka, pojasnivši kako novi modeli ovih uređaja sadrže više magneta nego njihovi prethodnici.

U pojašnjenju se također navodi kako medicinski uređaji mogu sadržavati senzore koji bi mogli reagirati na magnete ili radio valove koji se nalaze u neposrednoj blizini, preporučivši da se iPhone i MagSafe uređaji uvijek drže na “sigurnoj udaljenosti” od takvih uređaja, a to je oko 6 do 15 inča.

Zdravstveni stručnjaci su i ranije upozoravali da se mobilni uređaji ne bi trebali koristiti ili držati u blizini medicinskih uređaja, na mjestima kao što je džep od košulje.

“Posavjetujte se s doktorom ili proizvođačem medicinskih uređaja oko informacija specifičnih baš za vaš medicinski uređaj i da li trebate održavati sigurnu udaljenost između tih uređaja i vašeg iPhonea ili MagSafe punjača”, poručili su iz kompanije Apple.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,