Nedjelja, 9. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Aplikacija koja bi mogla spašavati živote (VIDEO)

Umjesto glasovnog poziva, u Izraelu će korisnici putem posebne aplikacija moći uspostaviti video poziv s hitnom službom, a zahvaljujući GPS-u, bit će poznata i tačna lokacija.

Sistem za hitne slučajeve najčešće se oslanja na glasovne pozive, a s obzirom da su ljudi koji kontaktiraju 911 često u šoku, nekada ne mogu dati tačne informacije vezane uz situaciju, ozlijede i lokaciju na kojoj se nalaze, zbog čega se može izgubiti dragocjeno vrijeme. U Izraelu je pokrenut servis koji će ljudima putem posebne aplikacije omogućiti davanje boljih i tačnijih informacija (moći će komunicirati ne samo glasovnim pozivima, već i putem poruka, ali i video poziva tako da će se lakše prepoznati lokacija, težina ozljeda i slično), a zahvaljujući GPS-u odmah će znati i tačnu lokaciju na kojoj se osoba koja je uputila poziv nalazi.

Ovu platformu razvila je startup kompanija Reporty na čijem je čelu, zanimljivo, bivši premijer Ehud Barak, a ako se pokaže uspješnom, mogla bi privući pozornost brojnih zemalja širom svijeta. Ovakvo rješenje nikada prije nije postojalo te će omogućiti dobivanje najvažnijih informacija u stvarnom vremenu, što će smanjiti vrijeme reakcije hitne pomoći, policije i vatrogasaca u slučaju nesreća i kriznih situacija, kažu u Reportyu. Aplikacija će se moći koristiti i za jednostavne intervencije poput pomoći bolesnim članovima porodice, ali i za nesreće s velikim brojem žrtava poput nedavnog napada u Tel Avivu u kojem je napadač nožem napao i ozlijedio više ljudi. Na Huffington Postu kažu kako se u SAD-u godišnje zabilježi oko 240 miliona 911 poziva, pri čemu se lokacija pozivatelja dobiva na temelju položaja mobilnih antena, no takve informacije često nisu dovoljno precizne, pogotovo u situacijama kada je u pitanju spašavanje ljudskih života i važna je svaka sekunda. (Dnevnik.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,