Četvrtak, 21. Novembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Android ima skriveni dodatak za koji većina korisnika ne zna

Lollipop i Marshmallow verzije Android operativnog sistema za mobilne uređaje imaju jedan skriveni dodatak. U pitanju je jednostavna igrica “Flappy Android”, uz koju možete da skratite svoje vrijeme dok čekate u banci, pošti, kod ljekara…

Da biste pristupili igrici ne morate ništa posebno da preuzimate na svoj pametni telefon. Dovoljno je da uđete u “Postavke” (Settings), odaberete opciju “O telefonu” (About Phone) i pronađete broj Android verzije.  Kucnite po tom broju nekoliko puta i na ekranu bi trebalo da vam se pojavi odgovarajući Android logo (lizalica ili kolačić).  Kucnite po logu još nekoliko puta i potom dugo držite prst na ekranu, sve dok se igrica ne pojavi. Glavni lik u igri je Androidov robot, a kao i kod igrice “Flappy Bird”, morate da izbjegavate prepreke što je duže moguće.

I novije verzije Androida (Nougat i Android O) kriju zanimljivu igru, ali se do nje nešto teže dolazi. Radi se o igrici “Android Neko”, u kojoj igrač skuplja mačke.  Da biste joj pristupili ponovno morate u “Postavkama” odabrati “O telefonu” i kuckati po verziji Androida dok vam se ne pojavi logo Nougata. Kucnite još nekoliko puta i potom pritisnite toliko dugo dok vam se na dnu ekrana ne pojavi mali emoji mačke.

Dva puta povucite prstom od vrha ekrana, da biste ušli u brzi meni i odabrali “Uredi” (Edit) u donjem desnom uglu. Na samom dnu liste pronaći ćete “Android Easter Egg”. Dugo pritisnite na tu opciju i prevucite je na vrh, kako biste mogli da joj brzo pristupite u svakom trenutku.  Ikona izgleda kao prazan tanjir ili činija za hranu. Kliknete li na nju i biće vam ponuđeno nekoliko vrsta “mamaca” – riba, kokoška, krofna ili mačja hrana. Na vama je da pričekate da se maca ulovi u vašu zamku.  A kada se to dogodi, na vrhu ekrana ćete dobiti poruku “Mačka je ovdje” i njen “serijski broj”. Ako Kliknete na macu, ućićete u poseban meni gdje možete da vodite evidenciju koje ste i koliko maca ulovili. (b92)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,