Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Amerikanci ugradili laser na helikopter i dobili novu “igračku” (VIDEO)

Preuzmite sliku

Američka vojska sada je odlučila laser ugraditi i na helikopter kako bi vidjeli mogu li njime lako gađati udaljene mete. Ranije su lasere isprobali na brodovima, avionima i oklopnjacima

Laseri nam možda još djeluju kao oružja koja su primjerenija Ratovima zvijeda nego stvarnost, ali nakon raznih testova, sada su ga isprobali i na jednom od najpoznatijih američkih helikoptera – Apacheju.

Američka vojska s kompanijom Raytheon je spojila laser na Apache AH-64 kako bi gađali mete usred poligona u Novom Meksiku. Ovo je bilo prvi put da je ‘potpuno integrirani sustav’ pronašao i pogodio metu s letjelice s rotorima i to u raznim režimima letenja, visnama i brzinama, poručili su iz Raytheona.

Nisu otkrili šta je bila meta koju su gađali, ali navode da je laser fokusirao energiju s udaljenosti od 1,4 kilometara. Snimka koju su objavili s testiranja oružja otkriva laser koji izgleda poput torpeda s kuglom, no ne vidimo samo uništavanje mete.  Vojska je ovim testiranjem htjela vidjeti kako laser radi uz vibracije helikoptera i prašinu, a svi podaci će poslužiti da se usavrši oružje. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,