Ponedjeljak, 25. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Američka vojska radi na sistemu koji bi vojnicima omogućio međusobno čitanje misli

Preuzmite sliku

Sistem bi čitao misli, upozoravao na stanje vojnika, ali im i omogućio telepatsku komunikaciju.

Američka vojska ne ulaže novce samo u nuklearno naoružanje i bespilotne letjelice već, sve više, i u neuroznanost. Želja im je, u budućnosti, izraditi sistem koji bi omogućio gotovo telepatsku komunikaciju među vojnicima.

Za razvoj takva sistema koji bi bilježio signale mozga te ih prevodio i tako omogućio čitanje misli vojnika vojska je odvojila 6,25 miliona dolara za razdoblje od pet godina.

Zasad su vojni naučnici uspjeli identifikovati koji su signali u mozgu zaduženi za ljudsko ponašanje. Iako to možda ne znači puno, prvi je korak u identifikaciji različitih signala te identifikaciji i interpretaciji samih signala koji se odnose na svjesne misli.

Možete pročitati što hoćete, ali to ne znači i da ćete to razumjeti, pojasnio je voditelj programa Hamid Krim za C4ISRNET. Sljedeći je korak moći to razumjeti. Na kraju dana, to nam je i namjera – imati računar koje bi moglo u potpunosti komunicirati s mozgom.

Pojasnio je kako žele razviti sistem koji bi prepoznao i znakove stresa ili umora, prije no što to vojnik osvijesti. Sistem bi potom mogao alarmirati cijelu jedinicu i tako spriječiti premorenost ili nepromišljene poteze koji su posljedica stresa. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,