Utorak, 24. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Američka vojska iskorištava aplikacije za pristup lokacijskim podacima miliona korisnika širom svijeta

Zanimljivo, neke od tih aplikacija spominju da bi se lokacijski podaci korisnika mogli koristiti za “sprječavanje bolesti, istraživanje, sigurnost, borbu protiv kriminala i slično”, no nigdje nije navedeno i da bi se mogli koristiti u vojne svrhe.

Svi već znaju da aplikacije koje koristimo na pametnim telefonima bilježe našu lokaciju. Nekima je ona potrebna za rad (poput navigacije ili vremenske prognoze), druge to rade kako bi njihovi autori prikupili što više podataka o korisnicima. No, sigurno niko od korisnika nikad nije pomislio kako bi podaci o njihovoj lokaciji mogli pasti u ruke američke vojske.

Kako je otkrio magazin Motherboard, američka vojska, odnosno kompanije koje za nju rade, kupuju podatke o lokaciji korisnika različitih, naizgled nevinih aplikacija, i iskorištava te podatke u vlastite svrhe. Među aplikacijama čije podatke iskorištava posebno se nalaze aplikacije popularne u arapskom svijetu – muslimanski molitvenik, Kur’an, aplikacija za pronalaženje partnera, popularna aplikacija Craigslist, aplikacija za praćenje oluja, ali i brojne druge.

Podaci se prikupljaju kroz kompaniju nazvanu X-Mode, koja te podatke dobiva od autora aplikacija koji mogu zaraditi i do 1500 dolara za 50 hiljada aktivnih korisnika, i prodaje ih zainteresovanim stranama. Prema izjavama šefa X-Modea, Josue Antona, kompanija svakog mjeseca prati oko 25 miliona uređaja u SAD-u i oko 40 miliona širom svijeta, među ostalima i u EU.

Iz X-Modea su pojasnili kako takve podatke prodaju kompanijama koje možda sarađuju s vojskom, ali i dodaju kako je njihova suradnja primarno fokusirana na protuterorizam, kibernetičku sigurnost i predviđanje novih žarišta bolesti COVID-19.

Prema podacima do kojih je došao Motherboard, X-Mode prikuplja podatke iz otprilike 400 aplikacija. Zanimljivo, neke od tih aplikacija spominju da bi se lokacijski podaci korisnika mogli koristiti za “sprječavanje bolesti, istraživanje, sigurnost, borbu protiv kriminala i slično”, no nigdje nije navedeno i da bi se mogli koristiti u vojne svrhe.

Uz to što kupuju lokacijske podatke od X-Modea, poznato je da su u američkoj vojsci kupili i pristup alatu Locate X, koji je osmislila tvrtka Babel Street. Ovaj zanimljiv alat daje korisnicima mogućnost da odaberu određeno područje na karti i vide sve uređaje o kojima Babel Street ima informacije. Također, mogu i pratiti pojedine uređaje.

Iako su podaci koje Locate X prikazuje anonimizirani, njihovo deanonimiziranje nije komplikovano i Babel Street to može napraviti bez većih problema.

Zanimljivo iz američke vojske potvrdili su da su kupili pristup Locate X-u ali “kako bi pružali potporu posebnim snagama u njihovim misijama na drugom kraju svijeta”.

Kad su iz Motherboarda kontaktirali neke od autora spomenutih aplikacija, većina nije znala da se podaci koje prodaju X-Modeu koriste u vojne svrhe. Nakon toga dodali su u svoje aplikacije opciju da korisnici zabrane proslijeđivanje svojih podataka X-Modeu. No, pitanje je koliko će korisnika pronaći tu opciju i odabrati je.

Stoga nije na odmet još jednom ponoviti da, prije instalacije bilo kakve aplikacije na svoj pametni uređaj, pročitate koji se tačno podaci prikupljaju i za šta se koriste. Da budete sigurni kako se ne koriste u, recimo, vojne svrhe. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje