Zbog zloupotrebe podataka o djeci: TikTok kažnjen sa 16 miliona dolara u Velikoj Britaniji
Foto: Tuzlanski.ba

TikTok je kažnjen sa 12,7 miliona funti (15,9 miliona dolara) od strane britanskih regulatora privatnosti zbog propusta u zaštiti podataka djece, što je novi udarac aplikaciji u kineskom vlasništvu jer se suočava s pojačanom kontrolom regulatora.

Ured britanskog povjerenika za informacije je u saopćenju rekao da kažnjava TikTok zbog "brojnih kršenja zakona o zaštiti podataka, uključujući propust da se dječiji lični podaci koriste zakonito", piše CNBC.

TikTok je dozvolio 1,4 miliona djece mlađe od 13 godina da koriste aplikaciju u 2020. godini, uprkos vlastitim pravilima koja zahtijevaju od korisnika da budu stariji od ove dobi kako bi kreirali TikTok nalog, prenosi Tuzlanski.ba.

John Edwards, povjerenik za informacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, rekao je u izjavi da je TikTok "trebao znati bolje".

“Naša kazna od 12,7 miliona funti odražava ozbiljan uticaj koji su njihovi neuspjesi mogli imati. Nisu učinili dovoljno da provjere ko koristi njihovu platformu ili poduzeli dovoljno mjera da uklone maloljetnu djecu koja su koristila njihovu platformu”, dodao je.

"TikTok je platforma za korisnike od 13 i više godina", rekao je portparol TikToka za CNBC.

"Ulažemo velike napore kako bismo omogućili da mlađi od 13 godina budu izvan platforme, a naš sigurnosni tim od 40.000 članova radi non-stop kako bi pomogao da platforma bude sigurna za našu zajednicu.”

ICO je ranije predložio da se TikTok kazni sa 25 miliona funti zbog ovog kršenja privatnosti.

Regulatorni organ je rekao da je odlučio da smanji vrijednost kazne nakon što je otkrio da je TikTok nezakonito koristio podatke posebne kategorije.

Izvršni direktor TikToka, Shou Xi, osvrnuo se prošlog mjeseca na zabrinutost američkih zakonodavaca oko sigurnosti i privatnosti.

Među glavnim pitanjima zvaničnika iz Washingtona bio je potencijalni uticaj kineske vlade na TikTok.

Xi je negirao tvrdnje da je TikTok dijelio korisničke podatke s Pekingom i rekao da, otkako je preuzeo funkciju izvršnog direktora firme, nikada nije razgovarao sa zvaničnicima kineske vlade.

“TikTok nikada nije podijelio, niti primio zahtjev za dijeljenje podataka američkih korisnika s kineskom vladom. Niti TikTok ne bi uvažio takav zahtjev da je ikada upućen”, rekao je Xi u pisanom svjedočenju Komitetu za energetiku i trgovinu Predstavničkog doma.