Volite egzotična putovanja: Ovo su lokacije na kojim vrebaju morske nemani!
Foto: Tuzlanski.ba

Otok Reunion u Indijskom oceanu najpoznatiji je po smrtonosnim napadima morskih pasa, tokom 2011. i 2012. godine u sedam napada poginule su tri osobe

morkse1nemani

Sjevernoameričke vode, uključujući Havaje i Karibe tradicionalna su žarišta napada morskih pasa. Tako je bilo i 2012. Pokazuju to službeni podaci Međunarodnog registra napada morskih pasa (ISAF).

Područje SAD-a i Kariba

U tim područjima zabilježena su 42 napada odnosno više od 50 posto svih napada. Gledajući desetogodišnji prosjek na Floridi su se tokom 2012. dogodila tri napada više, konkretnije njih 26.

Morski psi na Havajima su napadali 10 puta. Uzimajući u obzir desetogodišnji prosjek od četiri napada brojka je to koja zabrinjava stručnjake. Kalifornija i Južna Karolina u kojima se dogodilo po pet napada također odskaču od prosjeka.

Kao razlog većeg broja napada ISAF navodi globalni rast stanovništva, a samim time sve veći broj ljudi koji se bavi vodenim sportovima i podvodnim aktivnostima poput ronjenja što su i inače najčešći uzroci napada.

Izvan granica SAD-a najveći broj napada morskih pasa dogodio se u australskim vodama gdje je tokom 2012. zabilježeno njih 14.

Otok Reunion najpoznatiji po napadima

Otok Reunion u Indijskom oceanu najpoznatiji je po smrtonosnim napadima morskih pasa. Tokom 2011. i 2012. u sedam napada poginule su tri osobe.

U 2013. uz najnoviji slučaj u kojem je stradala 15 – godišnja djevojčica, napad morskog psa sa smrtnim posljedicama već se jednom dogodio. ISAF navodi kako su to zabrinjavajući podaci jer se tako nešto prije nije događalo.

Hrvatska sigurna

Morski psi haraju i obalama Južne Afrike gdje su prošle godine zabilježena četiri napada, što je i desetogodišnji prosjek tog područja. Ono što zabrinjava jest da se broj smrtnih slučajeva povećao s jednog na tri.

Napadi morskih pasa tokom 2012. također su se dogodili na Kanarskim otocima, u Indoneziji, Novom Zelandu, Nigeriji, Saudijskoj Arabiji i Togo.

Napadi morskih pasa u Hrvatskoj nisu zabilježeni od 1974. godine. (24sata.hr)