Umjetna inteligencija povećava rizike suše i povećava pritisak na elektrodistribucijsku mrežu. 

Umjetna inteligencija i rizik od suše: Šta i koliko košta svako naše pitanje ChatGPT-u?
Foto: Ilustracija | Varira u zavisnosti od klime

To treba uzeti u obzir kad se razmatraju koristi koje ona donosi, naročito ako dođe do njenog širokog prihvatanja. Upotreba ChatGPT-ja može potrošiti istu količinu vode koliko potroši američka savezna država Rhode Island u 1,5 dana. 

ChatGPT s GPT-4 koristi približno 519 mililitara vode za pisanje jednog e-maila sa 100 riječi, prema istraživanju Washington Posta i Univerziteta Kalifornija u Riversideu, piše Tech Republic.

Ovo ekstravagantno korištenje resursa može pogoršati uslove suše uzrokovane ljudskim djelovanjem, naročito u već suhim klimama.

Gladni i žedni poslužitelji

Novinari Washington Posta koristili su se javnim informacijama za svoje izračune procjena vodenog otiska i potrošnje električne energije. Ispitali su koliko je električne energije potrebno za rad web poslužitelja koji omogućavaju generativnu umjetnu iinteligenciju i vodu za održavanje tih poslužitelja hladnim.

Koliko se vode i električne energije koriste u određenim podatkovnim centrima može varirati u zavisnosti od klime u kojoj se ti podatkovni centri nalaze.

U područjima gdje je električna energija jeftinija ili u izobilju od vode, podatkovni centri mogu se hladiti putem električnog sistema umjesto rashladnih tornjeva ispunjenih vodom, naprimjer.

Ako jedan od 10 zaposlenih Amerikanaca napiše jednu e-poštu od 100 riječi sedmično s ChatGPT-om tokom godine dana, umjetna inteligencija će trebati 435.235.476 litara vode. Taj broj otprilike odgovara svoj količini vode koju se potroši na Rhode Islandu tokom jednog i po dana.

Za slanje e-pošte od 100 riječi s GPT-4 potrebno je 0,14 kilovatsati (kWh) električne energije, što je jednako kao kad 14 LED sijalica ostane uključena jedan sat.

Ako jedan od 10 zaposlenih Amerikanaca napiše jednu e-poštu od 100 riječi s ChatGPT-om tjedno tijekom godine, umjetna inteligencija će potrošiti 121.517 megavat-sati (MWh) električne energije. To je ista količina električne energije koju sva kućanstva grada Washingtona potroše tokom 20 dana.

Za obuku GPT-3 potrošeno je 700 hiljada litara vode. 

Zarada ili voda

U decembru 2023. istraživači sa Univerziteta Carnegie Mellon i Hugging Face otkrili su da je potrebno 2.907 kWh električne energije na hiljadu zaključaka za generiranje slike umjetnom inteligencijom.

Taj se iznos razlikuje u zavisnosti od veličine modela umjetne inteligencije i razlučivosti slike. Konkretno, istraživači su testirali potrošnju energije u fazi zaključivanja, koja se događa svaki put kada umjetna inteligencija odgovori na upit, budući da su prethodna istraživanja bila usredotočena na fazu obuke.

Najviše emisija ugljika dolazi kao posljedica generiranja slika.

U trci za zaradom, umjetna inteligencija povećava rizike suše i povećava pritisak na elektrodistribucijsku mrežu. Stoga bi to trebalo uzeti u obzir kad se razmatraju koristi koje ona donosi, naročito ako dođe do njenog širokog prihvaćanja.

Jedan od načina za ublažavanje uticaja umjetne inteligencije na okolinu je koristiti obnovljivu energiju vjetra, sunca i hidroelektrične energije za napajanje podatkovnih centara, ili nuklearne energije.

Također treba optimizirati procese i smanjiti neučinkovitosti. Njen bi se učinak trebao mjeriti u odnosu na ugljični učinak ljudske radne snage koja obavlja iste zadatke.