Foto: Tuzlanski.ba

Samsung bi početkom septembra trebao predstaviti Galaxy Gear, pametni sat koji će raditi na Androidu s kojim će ova kompanija konkurisati nadolazećem iWatchu

galaksijaner3

Nakon pametnih telefona i tableta, sljedeće tržište na kojem očekujemo veliku borbu tehnoloških kompanija je tržište pametnih satova. Iako se danas već mogu kupiti ovakvi satovi (Sony i Pebble), najviše se ipak očekuje od Applea, Samsunga, Googlea i drugih najvećih tehnoloških kompanija.

O Appleovom iWatchu glasine čitamo već dugo vremena te na njemu već neko vrijeme radi oko sto dizajnera i inženjera, a neke glasine kažu da bi ga Tim Cook mogao predstaviti već krajem ove ili početkom sljedeće godine. Ali, čini se da će prije Applea svoj pametni sat predstaviti Samsung – ove su informacije prvo objavljene na stranici SamMobile, a jučer je Bloomberg objavio kako Samsung priprema Galaxy Gear sat kojeg će predstaviti već početkom sljedećeg mjeseca.

samsung-smart-watch-mockup-350x297Novinari ove stranice pozivaju se na dva izvora čiji identitet ne smiju otkriti, ali koji su navodno dobro upoznati s planovima Samsunga te bi po njima putem Galaxy Geara korisnici mogli obavljati telefonske pozive (nije poznato hoće li se ovaj sat moći koristiti kao telefon s vlastitom mobilnom karticom ili samo kao dodatni uređaj koji će prikazivati informacije sa smartphonea ili tableta), surfati internetom, slati e-mailove i slično, dok bi sam uređaj trebao raditi na Googleovom Androidu.

Prema istim informacijama, Samsung bi Galaxy Gear trebao predstaviti 4. septembra, zajedno s novim modelom iz Galaxy Note serije phableta, dakle samo nekoliko dana prije konferencije na kojoj bi Apple trebao predstaviti nove modele svojih iPhonea – iPhone 5S i 5C.

Brojni analitičari vjeruju kako će nosiva tehnologija, odnosno uređaji poput pametnih satova i naočala u budućnosti biti jedan od najvećih trendova na tehnološkom tržištu te bi putem ovih uređaja korisnici dobivali sve najvažnije obavijesti tako da ne bi stalno morali provjeravati svoje telefone za novim porukama, mailovima, obavijestima s društvenih mreža i slično.

Samsung, kao i neke druge kompanije, već neko vrijeme radi na zakrivljenim ekranima koje bi u budućnosti trebali koristiti u svojim telefonima, tabletima i satovima, no čini se da njihov prvi pametni sat ipak neće imati takav zakrivljeni nego običan ekran. Ostale informacije, poput dijagonale samog ekrana, prostora za pohranu podataka i slično trenutno nisu poznate, ali Samsung bi ih trebao objaviti za manje od tri sedmice. (Dnevnik.hr)