Koordinisana eksplozija hiljada pejdžera i radija koje su pripadnici Hezbolaha koristili širom Libana i Sirije ranije ove nedjelje označila je novu zoru tajnog rata.

Pejdžeri i voki-toki se pretvaraju u bombe, a smartphoni? Stručnjaci otkrivaju da li smo bezbjedni
Foto: Screenshot | Voki-toki Icom

Eksplozije su izazvale strahove oko toga da li bi se takva taktika mogla proširiti na tehnologiju koju milioni koriste svakog dana - poput naših pametnih telefona, tableta i pametnih satova.

Šokantno koordinisan i razorno efikasan napad, na koji se naširoko gleda kao na djelo izraelske tajne službe Mosada, odnio je na desetine života i izazvao više hiljada ozbiljnih povreda. Prema libanskim istražiteljima, u uređaje je bio postavljen eksploziv PETN.

Napad izaziva šire strahove u vezi sa tehnologijom. Mnogi se sad pitaju da li je moguće podmetnuti eksploziv u uređaje od kojih se danas praktično ne odvajamo, piše Nova.rs.

Godine 2011. širila se priča o Steve Jobsu i timu inženjera njegove kompanije „Apple“ koji su imali zadatak da naprave prvi iPod.

Vezani članak Nove eksplozije u Libanu: Izvori tvrde da su eksplodirali voki-toki uređaji, ima poginulih

Priča kaže da je, nakon mjeseci, ako ne i godina mukotrpnog istraživanja, razvoja i najsavremenijeg inženjeringa, tim predstavio svom izvršnom direktoru svoj cijenjeni prototip – samo da bi ga Džobs odmah odbacio jer je prevelik.

Kada su inženjeri protestovali da ga je jednostavno nemoguće smanjiti, Jobs je prišao akvarijumu i bacio uređaj u vodu.

Dok su se mehurići vazduha koji su izlazili iz prototipa dizali na površinu, rekao je: „To znači da ima prostora. Neka bude manji“.

Poznavaoci „Apple-a“ i tehnološki entuzijasti dugo su raspravljali o tome da li je anegdota činjenica ili fikcija.

Ali savršeno obuhvata početak trenda koji sada traje decenijama – trku da našu tehnologiju učinimo manjom i elegantnijom. Stručnjaci su spekulisali da su izraelski agenti bili u stanju da Hezbolahove pejdžere i radio aparate pretvore u bombe ubacivanjem male količine visokog eksploziva u njihov unutrašnji rad.