Budućnost igranja: Sony objavio datum izlaska i cijenu konzole PlayStation 5
Foto: Tuzlanski.ba

PlayStation 5 s mogućnošću čitanja optičkih medija bit će skuplja od digitalne, a jedan će je dio svijeta moći kupiti već 12. novembra

Svoju novu igraću konzolu PlayStation 5 japanska multinacionalna kompanija Sony na dobar dio svjetskog tržišta plasirat će 12. novembra ove godine (19. novembra bit će dostupna u cijelom svijetu) i to po cijeni od 499 eura, s tim da će verzija konzole bez čitača optičkih medija koštati 399 eura.

Cijena i datum izlaska PlayStationa 5 objavljeni su u srijedu u kasnim večernjim satima u sklopu specijalne digitalne prezentacije koja je osim tih informacija sadržavala i pregršt najava za igre koje će se na njoj moći igrati.

Moglo se tako vidjeti da će na PlayStation 5 (prije ili kasnije) doći Final Fantasy 16, Spider-Man: Miles Morales, Hogwarts Legacy, Call of Duty: Black Ops Cold War, Resident Evil 8: Village, Deathloop, Devil May Cry 5: Special Edition, Oddworld: Soulstorm, Five Nights at Freddy's: Security Breach, remake klasika Demon's Souls, Fortnite te God of War: Ragnarok.

Mnoge od pokazanih igara nemaju precizne datume izlaska već su samo bili naznačeni kvartali ili godina tokom koje će igra izaći, no Sony se pobrinuo da kupci PlayStationa 5 imaju šta igrati tako što će im ponuditi nešto što zovu PlayStation Plus Collection. Svi pretplatnici PlayStation Plus servisa koji kupe PlayStation 5 moći će neke od najboljih PlayStation igara preuzeti te zaigrati odmah čim konzolu kupe. Među kolekcijom nalaze se i Monster Hunter World, God of War, Infamous: Second Son, Batman Arkham Knight, The Last Guardian, The Last of Us: Remastered, Persona 5, Bloodborne te Uncharted 4: Thief's End.

Što se tiče datuma izlaska konzole, obje inačice konzole 12. će novembra doći u Sjedinjene Američke Države, Japan, Kanadu, Meksiko, Australiju, Novi Zeland i Južnu Koreju. Ostatak svijeta, koji uključuje i Evropu, konzolu će vidjeti 19. novembra.

Podsjetimo, Microsoft će svoje nove konzole Xbox Series X i Xbox Series S na tržište staviti 10. novembra. Series X inačica, ona moćnija, koštat će 499 američkih dolara, isto kao i PlayStation 5 verzija s čitačem optičkih medija. Series S inačica, nešto slabija i striktno digitalna konzola, koštat će 249 američkih dolara, čak 150 dolara manje od digitalne inačice PlayStationa 5. (Jutarnji.hr)