Petak, 10. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zobeni muffini s bobičastim voćem savršeni za doručak ili užinu

Ovi muffini su jednostavni za napraviti, punozrnati su, zasitni, dobri za probavu i možeš pojesti jedan, dva, a možda i tri bez grižnje savjesti, prenosi MissZdrava.

Sastojci:

240 ml mlijeka
80 g zobi
156 g brašna
čajna kašika praška za pecivo
1/2 čajne kašike cimeta
1/2 čajne kašike soli
115 g maslaca
pola šolje meda
1 veliko jaje
čajna kašika arome vanilije
šolja svježih ili smrznutih borovnica ili nekog drugog bobičastog voća.

Priprema:

Namoči zob u mlijeku dok ne nabubri oko 20 minuta (ovaj korak je presudan za recept). Ako nije nabubrila ostavi još deset minuta.

Zagrij rernu na 220  stepeni.

Premaži kalup za 12 muffina uljem.

U jednoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, cimet i sol zajedno. Stavi na stranu. Pomiješaj otopljeni maslac, med, jaja i vanilijin ekstrakt. Pomiješaj suhe i mokre sastojke, dodaj zob zajedno s mlijekom i voćem. Zamiješaj sve zajedno, lagano.

Kašikom ulij smjesu u kalup, pospi sa zobi i kokosovim šećerom ako želiš.

Peci na 218 stepeni pet minuta, potom smanji na 180 stepeni i peci još 15-ak minuta ili dok ti čačkalica ne izađe suha iz sredine. Ukupno vrijeme pečenja je oko 23 minute. Pusti ih da se ohlade u kalupu pet minuta, potom ih izvadi i pusti da se ohlade do kraja.

Zadržavaju svježinu, ako ih držiš u frižideru i do sedam dana.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,