Nedjelja, 5. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Znate li po čemu je hamburger dobio ime?

Preuzmite sliku

Njemačkim i austrijskim imigrantima koji su došli u Ameriku možemo zahvaliti tanke kobasice u pecivu od kojih je nastao hot dog, a znate li po čemu je hamburger dobio ime, odnosno kakve veze Hamburg ima s tim?

Poveznica nije sasvim jasna, ali Online Etymology Dictionary sugerira da je proizvod od mesa svoj naziv dobio 1880. godine po njemačkom gradu Hamburgu.

Prema nekim izvorima, moguće je i da su u prvim hamburgerima uživali drevni Rimljani. U njihovim se kuharicama iz prvog stoljeća našlo jelo od usitnjenog mesa začinjeno biberom, vinom i pinjolima. Puno kasnije, u 17. stoljeću s ruskim brodovima u njemački lučki grad stigla je i delicija od sirovog mesa, tatarski biftek.

Stoljeće kasnije pojavila se i pečena mljevena govedina s bijelim lukom, lukom, soli i biberom oblikovana u pljeskavice. Njemački imigranti recept za pljeskavice odnijeli su preko bare. A neki su ih uvrstili i na jelovnike u restoranima koje su otvorili.

Godine 1873. slavni Delmonico's hamburški odrezak u New Yorku mogao se naručiti po tada visokoj cijeni od 10 centa. U potrazi za odgovorom kako je pljeskavica završila u sendviču stvari se još više kompliciraju.

Neki prikladno pripisuju zasluge braći Franku i Charlesu Menchesu iz američkog grada Hamburga. Drugima je draža teorija o tinejdžeru Charliju Nagreenu, koji je u Seymouru (Wisconsin) navodno stavio pljeskavicu između dvije kriške hljeba. Rođaci Oscara Webera Bilbyja tvrdili su da je baš on pravi izumio hamburger kada ga je poslužio prijateljima. A drugi izvori navode kako su prvi hamburgeri posluženi u prodavaonici sendviča Louis’ Lunch u New Havenu 1895. godine. Šta je prava priča, teško ćemo doznati, ali u svakom slučaju jedno od najpopularnijih jela na svijetu ime duguje gradu na sjeveru Njemačke.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,