Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zimski recepti: Isprobajte tri savršene čorbe za hladnije dane

Preuzmite sliku

Kako je zima već stigla, ovo su tri recepta za tri nesvakidašnje čorbe, koje će bez sumnje postati vaši kulinarski favoriti.

Čorba od karfiola i prase sa gremolatom od badema

Kremasta čorba sa hrskavom i aromatičnom gremolatom biće savršena kao topli obrok nakon napornog hladnog dana, prenosi City Magazine.

Sastojci za čorbu:

-1 kašičica maslinovog ulja
-1 kašičica putera
-1 veća prasa
-1 crni luk
-1 štap celera
-2 čena bijelog luka
-1 karfiol srednje veličine
-4 šolje bujona od povrća
-½ šolje pavlake za kuhanje

  • Sastojci za gremolatu:

    -½ kašičice maslinovog ulja
    -1 čen bijelog luka
    -1 kašičica svježe majčine dušice
    -½ šolje tostiranih listića badema
    -¼ šolje svježe iseckanog peršuna
    -2 kašičice svježe isjeckanog vlašca

    Priprema:

    Ugrejte maslinovo ulje i puter u većoj šerpi. Ubacite isjeckanu prasu, luk, i celer. Miješajte 10-12 minuta dok povrće ne omekša. Na kraju dodajte sitno sjeckani bijeli luk, pa miješajte još 1 minutu. Ubacite prethodno odvojene i isjeckane cvjetove i listove karfiola, uspite bujon, i pustite da se sve krčka 6-8 minuta. Štapnim mikserom izblendajte čorbu dok ne dobije glatku i gušću teksturu.

    Gremolatu napravite tako što ćete u manjoj tavi, i u maslinovom ulju, propržiti bijeli luk i majčinu dušicu na 2 minuta. Sklonite tavu sa ringle, pa dodajte bademe, peršun, i vlašac. Dobro promiješajte i pospite preko čorbe kada je budete servirali.

    Čorba od paradajza sa keljom i leblebijama

    Ova izuzetno zdrava čorba puna vitamina i minerala okrijepiće vas u svakom trenutku.

    Sastojci:

    -1 kašičica maslinovog ulja
    -4 čena bijelog luka
    -1 kašičica narendane kore limuna
    -½ kašičice čilija u prahu
    -½ kašičice sjemenki komorača
    -1 konzerva sjeckanog paradajza
    -10 šolja obarenih listova kelja (bez centralne stabljike)
    -1 konzerva leblebija
    -rendani parmezan
    -kriške limuna

  • Priprema:

    U velikoj šerpi, na maslinovom ulju kratko propržite izdrobljeni bijeli lik i rendanu koru limuna. Dodajte čili u prahu i sjemenke komorača, pa propržite još 2 minuta. Ubacite paradajz iz konzerve, 3 šolje vode, i 1 kašičicu soli. Kada provri dodajte prethodno obareni kelj, i kuhajte 4 minute. Nakon toga sipajte konzervu prethodno propranih leblebija, te kuhajte sve zajedno još 2 minuta. Poslužite čorbu sa preko narendanim parmezanom i kriškom limuna.

    Čorba od bundeve sa bijelim grahom i aromatičnim kus-kusom

    Iznenađujuća kombinacija ukusa iznenadiće sve, a naročito one koji tvrde da nisu ljubitelji čorbe.

    Sastojci:

    -½ manje bundeve
    -2 kašičice maslinovog ulja
    -1 crni luk
    -2 čena bijelog luka
    -1 mali komad đumbira
    -6 šolja bujona od povrća
    -1 konzerva bijelog graha
    -½ šolje kus-kusa
    -1 mladi luk
    -¼ šolje svježeg korijandera
    -¼ šolje tostiranih pistacija (opciono)
    -¼ šolje sjeckanih suhih kajsija (opciono)

  • Priprema:

    Isijecite bundevu na kockice, pa je propržite na jednoj kašičici maslinovog ulja oko 8 minuta. U drugoj šerpi, na 6 minuta propržite sitno isječen crni luk, bijeli luk, i đumbir. Uspite bujon i dodajte bundevu, pa pustite da provri. Pasulj iz konzerve malo properite, izgnječite viljuškom, a zatim dodajte u čorbu. Kus-kus pripremite odvojeno prema uputstvu sa pakovanja. Pomiješajte ga sa na kolutiće isjeckanim mladim lukom, svježim korijanderom, i ukoliko želite – pistacijama i kajsijama. Ovaj kus-kus služite preko čorbe.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,