Četvrtak, 9. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zimski desert gotov za pola sata, a vole ga svi

Preuzmite sliku

Kaiserschmarrn poznat još i kao carski drobljenac desert je koji se brzo priprema, a dobra stvar je i što se ne mora pretjerano pažnje usmjeriti na urednost, ukrašavanje, precizno okretanje u tavi.

Ova “izmrvljena palačinka” glavna je asocijacija na Austriju, skijanje, advent i niske temperature, a s obzirom na to da su nam sve te stvari sve bliže, zašto ne biste počastili sebe, ukućane ili prijatelje porcijom.

Sastojci za 2 porcije: 3 jaja, 2 kašike kristal šećera, 150 ml mlijeka, 180 g glatkog brašna, prstohvat soli,  2 kašike (40-50 g) maslaca, malo šećera u prahu, za posipanje, namaz

Priprema: Uzmite dvije zdjele i u jednu odvojite žumanjke, u drugu bjelanjke. U žumanjak dodajte šećer i umutite dok ne postane pjenasto. Dodajte mlijeko, zatim brašno i miješajte pjenjačom da smjesa bude glatka i bez grudica. U bjelanjke dodati prstohvat soli i umutiti snijeg. Snijeg lagano dodavati u prethodno napravljenu smjesu i sjediniti kuhačom – ne miješati kružnim, grubim, pokretima.

U jednoj tavi zagrijte malo maslaca i ulijte svu smjesu. Pustite da se s jedne strane zapeče 3-4 minute, a zatim uz pomoć dvije vilice podijelite na četiri dijela i okrenite ih na drugu stranu. Kada se i s te strane zapeče, istrgajte na male komadiće i ostavite da se sve skupa do kraja ispeče kako neki dijelovi ne bi ostali sirovi. Posipajte šećerom u prahu i poslužite uz namaz po želji. (vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,