Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zdravije verzije popularnog jela: Osvježavajući sendviči sa krastavcem (VIDEO)

Preuzmite sliku

Odlični su u situacijama kad držite dijetu i težite da smanjite unos hljeba u organizam, ili samo želite promijeniti prehranu, hraniti se zdravije i jesti više povrća

Sendviči, iako spadaju u nezdravu hranu, omiljeni su i djeci i odraslima. Ali, postoje i zdrave varijante ovog jela. Evo četiri recepta za osvježavajuće sendviče sa krastavcem, za koji vam hljeb ne treba.

Odlični su u situacijama kad držite dijetu i težite da smanjite unos hljeba u organizam, ili samo želite promijeniti prehranu, hraniti se zdravije i jesti više povrća.

Govedina i puretina

Potrebni sastojci: 4 krastavca, 80 g senfa, 80 g majoneze, 8 odrezaka pečene govedine, 4 odreska puretine, 8 listića chedar sira.

Postupak pripreme:

Ogulite krastavce i presijecite ih na pola. Izbacite sredinu gdje su sjemenke. Namažite senf na jednu polovinu krastavca, a na drugu majonezu. Poredajte govedinu, puuretinu i sir, pa zatvorite sendvič.

Dimljeni losos

Potrebni sastojci: 4 krastavca, 8 komada dimljenog lososa, 150 g krem-sira, pola glavice luka, kopar.

Postupak pripreme:

Krastavac ogulite, presijecite na pola i očistite od sjemenki. U manju posudu stavite krem-sir, luk i kopar, pa miješajte dok se ne sjedini. Razmažite namaz preko obje polutke krastavca. Dodajte dimljeni losos i zaklopite sendvič.

 • Mozzarella i paradajz

  Potrebni sastojci: 4 krastavca, 80 g pesto sosa, 20 mini mozzarella, 2 paradajza.

  Postupak pripreme:

  Pripremite krastavce kao u prethodnim primjerima. Razmažite pesto sos na obje polovine očišćenog krastavca. Napunite jednu polovinu krastavca mozzarellom, a drugu paradajzom, pa spojite sendvič.

  Puretina, suho meso i guacamole umak

  Potrebni sastojci: 4 krastavca, 150 g guacamole umaka, 4 kriške pureće šunke, 8 kriški suhog mesa.

  Postupak pripreme:

  Isijecite i očistite krastavce, a potom na obje polovine namažite guacamole umak. Na jedan dio krastavca stavite puretinu, na drugi suho meso, pa sastavite polovine sendviča. (coolstyle.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,